Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Alla hjärtans dag-tårta

En förföriskt god tårta som passar på alla hjärtans dag - och alla andra dagar. Den krämiga passionsfruktscurden passar också bra till varma scones.

Alla hjärtans dag-tårtaAlla hjärtans dag-tårtaAlla hjärtans dag-tårta
Tårta, valentinkaka Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 75 gsmör
  • 2ägg
  • 1,5 dlströsocker
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1 tskbakpulver
  • 1 dlmjölk

Fyllning

  • 34passionsfrukter
  • 100 gsmör
  • 1 dlströsocker
  • 2ägg

Garnering

  • 25 gmörk choklad- mörk
  • 100 ghallon
  • 100 gfärskost- naturell
  • 2 mskflorsocker
  • 1gelatinblad
  • 1 dlvatten
  • 1 mskströsocker
  • hushållsfärg- röd 1 droppe
  • 1passionsfrukt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver. Rör i smör och mjölk. Häll smeten i en smord form, gärna hjärtformad, 1 1/2 liter.

  2. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt den stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp på galler. Låt kallna.

  3. Halvera och gröp ur passionsfrukterna. Passera dem genom en sil. Mät till ca 1/2 dl saft. Blanda passionsfrukt, smör, socker och ägg i en kastrull. Sjud till en tjock kräm. Låt kallna.

  4. Klyv kakan och bred på passionskrämen. Lägg ihop kakan.

  5. Smält chokladen i en liten plastpåse i mikron. Klipp ett litet hål i påsen och spritsa ut chokladen till tunna pinnar på bakplåtspapper. Låt stelna.

  6. Passera 50 g av hallonen och blanda med färskost och florsocker. Bred glasyren på kakan.

  7. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Koka upp vatten och socker. Ta upp och låt gelatinet smälta i lagen. Färga den svagt rosa. Låt kallna tills lagen blivit trögflytande.

  8. Halvera passionsfrukten. Garnera kakan med passionsfrukt och de sparade hallonen. Ringla gelén över kakan. Låt stå kallt ca 1 timme att stelna. Garnera med chokladpinnarna.

Vad tyckte du om receptet?