Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tårta med smultron och jordgubbar

Recept på gräddtårta med smultron och jordgubbar. Det är vackert och gott att garnera tårtan med jordgubbar och smultron. Får du inte tag i smultron kan du fästa skivade jordgubbar runtom tårtan.

Tårta med smultron och jordgubbar
Tårta med smultron och jordgubbar
Tårta med smultron och jordgubbar
Tårta med smultron och jordgubbar Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 1citron
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 1 dlpotatismjöl
  • 2 tskbakpulver
  • 50 gsmör
  • 1 dlmjölk
  • 3ägg
  • 2,5 dlströsocker

Fyllning

  • 10jordgubbar
  • 22,5 dljordgubbssylt- fast

Kräm

  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 4,5 dlflorsocker
  • 1 mskvaniljsocker
  • 300 gnaturell färskost

Garnering

  • jordgubbar- och smultron
  • jordgubbsblommor- och smultronblommor och -blad, ekologiska

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Klä en form med löstagbar kant, både botten och kanter, med bakplåtspapper, så att formens kant förhöjs och blir ca 8 cm hög.

  2. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölken. Vispa ägg, socker och citronskal vitt och poröst. Blanda i smör- och -mjölkblandningen. Tillsätt mjölblandningen och vänd försiktigt med luftiga tag med t ex en slickepott så att smeten blir jämn utan att sjunka ihop.

  3. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35–45 min tills den är genomgräddad, känn med en provsticka. Låt kakan kallna.

  4. Fyllning: Snoppa och hacka jordgubbarna.

  5. Skär kakan i 3 bottnar. Bred sylt på två av bottnarna och strö över jordgubbar.

  6. Kräm: Vispa smöret i en köksmaskin i ca 1 min. Sikta i florsocker, 3–4 msk i taget. Tillsätt vaniljsocker. Vispa i färskosten, 1 dl i taget.

  7. Fördela 2/3 kräm på bottnarna med sylt. Lägg ihop alla bottnar. Bred resten av krämen ovanpå och runtom tårtan. Garnera med bär, blommor och blad.

Vad tyckte du om receptet?