Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på gräddtårta med smultron och jordgubbar. Det är vackert och gott att garnera tårtan med jordgubbar och smultron. Får du inte tag i smultron kan du fästa skivade jordgubbar runtom tårtan.
Sätt ugnen på 175°. Klä en form med löstagbar kant, både botten och kanter, med bakplåtspapper, så att formens kant förhöjs och blir ca 8 cm hög.
Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölken. Vispa ägg, socker och citronskal vitt och poröst. Blanda i smör- och -mjölkblandningen. Tillsätt mjölblandningen och vänd försiktigt med luftiga tag med t ex en slickepott så att smeten blir jämn utan att sjunka ihop.
Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35–45 min tills den är genomgräddad, känn med en provsticka. Låt kakan kallna.
Fyllning: Snoppa och hacka jordgubbarna.
Skär kakan i 3 bottnar. Bred sylt på två av bottnarna och strö över jordgubbar.
Kräm: Vispa smöret i en köksmaskin i ca 1 min. Sikta i florsocker, 3–4 msk i taget. Tillsätt vaniljsocker. Vispa i färskosten, 1 dl i taget.
Fördela 2/3 kräm på bottnarna med sylt. Lägg ihop alla bottnar. Bred resten av krämen ovanpå och runtom tårtan. Garnera med bär, blommor och blad.