Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tårta med kvargmousse, salt pistasch och mjölkchoklad

En tårta med perfekt balans mellan den söta chokladen, salt pistasch och en lite syrligare mousse. När det inte är säsong för färska bär är det perfekt att använda andra råvaror till tårtan, t ex mjölkchoklad, nötter och kvarg.

Tårta med kvargmousse, salt pistasch
och mjölkchoklad
Tårta med kvargmousse, salt pistasch
och mjölkchoklad
Tårta med kvargmousse, salt pistasch
och mjölkchoklad
Foto: Helén Pe

Mjölkchokladkräm

  • 1gelatinblad
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 dlmjölk
  • 3äggulor- (ca 60 g)
  • 2 mskströsocker
  • 175 gmjölkchoklad- hackad
  • 1 nypasalt

Pistaschbotten

  • 65 gsmör
  • 40 gpistaschnötter- osaltade
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 dlvetemjöl
  • 0,5 tskbakpulver
  • 1 nypasalt
  • 85 gägg- (ca 2 små ägg)

Kvargmousse

  • 2,5gelatinblad
  • 100 gägg- (ca 2 stora)
  • 0,5 dlvatten
  • 1,5 dlströsocker
  • 250 gkvarg
  • 3 dlvispgrädde- lättvispad

Saltsockrade nötter

  • 2 mskströsocker
  • 1 mskvatten
  • 30 gpistaschnötter- ca 0,5 dl
  • 1 krmsalt

Gör så här

  1. Mjölkchokladkräm: Lägg gelatin­bladet i en skål med kallt vatten. Blanda vispgrädde och mjölk i en kastrull. Vispa ihop äggulor och strösocker i en bunke. När gräddblandningen nästan kokar, häll den över äggvispet under omrörning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och värm upp krämen tills den tjocknar, ca 84 grader. Ta kastrullen från plattan och tillsätt gelatinbladet. Låt det smälta.

  2. Tillsätt mjölkchokladen och salt och rör om allt till en jämn kräm. Täck krämen med plastfolie och låt den stelna i kylskåp i minst 6 tim.

  3. Pistaschbotten: Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Smält smöret i en kastrull på medelvärme och låt det koka tills det doftar nötigt och och är gyllenbrunt. Ta kastrullen från plattan och låt smöret svalna.

  4. Mixa pistaschnötterna till ett fint pulver. Blanda det med strösocker, vetemjöl, bakpulver och salt. Tillsätt äggen och smöret om vartannat och blanda till en jämn smet. Häll smeten i en form, ca 16 cm i diameter, med bakplåtspapper. Grädda bottnen i 15–20 min. Känn med en sticka så att den är färdiggräddad. Låt bottnen kallna och spritsa sedan mjölkchokladkrämen på bottnen, spara ca 1 dl till garnering. Låt sedan tårtan stå i frysen i 2 tim så den får fina kanter.

  5. Kvargmousse: Lägg gelatin­bladen i en skål med kallt vatten. Lägg äggen i en hushållsassistent med visp. Häll vatten och socker i en kastrull och låt det koka upp. Vispa under tiden upp äggen lätt fluffigt. Koka sockerlagen till 121 grader och häll den i en tunn stråle i äggvispet. Vispa sedan på full hastighet till en fluffig marängsmet.

  6. Smält gelatinbladen försiktigt i en kastrull och vänd ner det i marängsmeten. Vänd ner kvargen och sist lättvispad vispgrädde. Klä en tårtring eller springform, 20 cm i diameter, med tårtplast.

  7. Lägg kakan med chokladkrämen i mitten av formen och häll på moussen, spara ev ca 2 dl mousse för att göra moussekupoler. Då häller du 2 dl mousse i en silikonmatta med urgröpningar, ca 2 1/2 cm i diameter, men det går också bra att fylla upp all mousse i tårtringen. Frys tårtan och eventuella moussekupoler i minst 4 tim.

  8. Saltsockrade nötter: Koka upp strösocker och vatten och låt det koka i ca 1 minut. Tillsätt pistasch­nötterna och rör hela tiden tills de blir vita och separerar ifrån varandra. Häll ut nötterna på ett bakplåtspapper och strö över salt. Låt det svalna.

  9. Ta ut tårtan från formen och dra av plastbandet. Låt tårtan tina

    i kylen i ca 4 tim. Spritsa resterande chokladkräm på tårtan och dekorera med pistaschnötterna.

Vad tyckte du om receptet?