KÖKSTIPSET: Se till att grädde och mascarponeost är kylskåpskalla när de vispas till frosting, annars kan den skära sig.
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på hallonmoussetårta på chokladbotten. En frisk och god tårta som kan förberedas i god tid. Om du vill kan du hoppa över frostingen och bara garnera tårtan med godisägg och hallon.
Sätt ugnen på 175°. Finhacka chokladen. Smält smöret tillsammans med chokladen i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt socker, vaniljsocker och därefter ett ägg i taget. Rör efter varje. Tillsätt grädden och sikta mjöl och kakao. Rör till en jämn smet.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Kläm gärna fast ett smort bakplåtspapper i formens botten. Grädda strax under ugnens mitt 15–17 min, botten ska vara lite kladdig i mitten. Låt bottnen kallna. Diska formen och lägg tillbaka bottnen.
Hallonmousse: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Vispa färskost, citronskal och socker slätt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min.
Hetta upp hallonsaften på svag värme. Ta upp och smält gelatinbladen i saften. Tillsätt citronsaft och låt kallna till en simmig konsistens.
5. Vispa grädden fluffig men inte hård. Rör ihop hallonsaften med ostblandningen och de halvtinade hallonen. Vänd ner grädden försiktigt. Fördela smeten i formen och låt stå i kylen ca 4 timmar.
Hallonfrosting: Vispa grädde, mascarpone och florsocker fluffigt. Vänd ner sylten. Fyll en spritspåse med frosting och spritsa ett fint mönster på tårtan. Garnera med godisägg och hallon.
KÖKSTIPSET: Se till att grädde och mascarponeost är kylskåpskalla när de vispas till frosting, annars kan den skära sig.