Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tårta med apelsin, vallmofrö och choklad  

Tårta med apelsin, vallmofrö och choklad är saftig och god.

Tårta med apelsin, vallmofrö och choklad  Tårta med apelsin, vallmofrö och choklad  Tårta med apelsin, vallmofrö och choklad  
Foto: Peter Carlsson

Ingredienser

  • 3ägg
  • 2,5 dlströsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 50 gsmör
  • 1 dlmjölk
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 1,5 mskbakpulver
  • 3 mskvallmofrön- blå
  • 1apelsin

Apelsincurd

  • 2apelsiner
  • 2ägg
  • 2äggulor
  • 1,5 dlströsocker
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 50 gsmör

Färskostfrosting

  • 3 dlvispgrädde
  • 1 krmbakpulver
  • 300 gfärskost- naturell
  • 2 dlflorsocker

Garnering

  • 100 gchoklad- mörk
  • kakao
  • vinbär
  • bladguld- lite

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt.

  2. Smält smöret och rör ner mjölken. Blanda alla torra ingredienser. Sikta ner dem i äggpöset varvat med smörmjölken.  Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3/4 dl. Blanda ner apelsinskal och -saft i smeten.

  3. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, 15 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Känn med sticka att kakan är klar, stickan ska ­kännas torr. Ta ut och låt kallna.

  4. Curd: Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Riv skalen och pressa ut 1 1/2 dl saft. Blanda apelsinskal och -saft, ägg, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills ­krämen tjocknat. Ta kastrullen åt sidan och rör ner smöret. Sila ­curden och låt den kallna.

  5. Frosting: Vispa grädde och bakpulver hårt. (Bakpulvret gör att grädden kan vispas länge utan att det blir smör.) Rör ihop färskost och florsocker. Vispa ihop grädde och färskost, på låg hastighet, tills allt är blandat och det är fluffigt. Blir frostingen för lös kan den ställas i kylen en stund.

  6. Ihopsättning och garnering: Skär kakan i fyra bottnar. Fördela knappt hälften av färskostfrostingen på tre av bottnarna och därefter ett lager apelsincurd. Lägg ihop bottnarna och avsluta med den utan fyllning. Täck med plastfolie och låt gärna tårtan stå i kylen till nästa dag.

  7. Täck tårtan runt om med ­frosting och spritsa eventuellt en kant längst ner vid foten. Garnera med hyvlad choklad, pudra över kakao och lägg på vinbär och ev bladguld.

Vad tyckte du om receptet?