Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tapenade med karljohan på vitlökscrostini

Tapenaden passar bra på en antipastibricka eller till en stekt skiva selleri, kött- eller fiskbit.

Tapenade med karljohan på vitlökscrostini
Tapenade med karljohan på vitlökscrostini
Tapenade med karljohan på vitlökscrostini
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 350 gkarljohansvamp- färsk eller 35 g torkad
  • 0,5 dlsolroskärnor
  • 1vitlöksklyfta- liten
  • 2 msksmör
  • 1 dlparmesanost- riven
  • 2 mskkapris
  • 23 mskolivolja
  • 2 krmsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Vitlökscrostini

  • 0,5surdegsbaguette
  • 3 mskolivolja
  • 1 tskrosmarin- finhackad
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 krmsalt

Garnering

  • bladpersilja- hackad, och torkade ringblommor, ev

Gör så här

  1. Lägg den torkade karl-johansvampen i kallt vatten ca 30 min.

  2.  

  3. Vitlökscrostini: Sätt ugnen på 200°. Skär baguetten i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt. Blanda oljan med rosmarin. Skala och pressa i vitlöken. Krydda med salt. Pensla baguetteskivorna med oljan. Rosta dem mitt i ugnen 5–10 min.

  4. Rosta solrosfröna 2–3 min i en torr stekpanna. Passa noga så att de inte bränns.

  5. Låt blötlagd svamp rinna av ordentligt. Hacka svampen. Skala och skiva vitlöken. Stek svamp och vitlök i smör ca 5 min. Krydda med salt och peppar. Låt svalna.

  6. Mixa svamp, solrosfrö, parmesan, kapris och olja. Tillsätt mer olja om röran blir för fast. Krydda med salt och peppar.

  7. Bred tapenaden på crostini. Garnera eventuellt med hackad persilja och torkade ringblommor.

Vad tyckte du om receptet?