Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tapasbricka med vinångkokta fiskbitar, rotfrukter etc

Salsan är helt fettfri och inte ens en gnutta fett behövs när fisken kokas i vinets ånga. Då kan vi kosta på oss lite olivolja till de dröm-

goda rotfrukterna.

Tapasbricka med vinångkokta fiskbitar, rotfrukter etc
Tapasbricka med vinångkokta fiskbitar, rotfrukter etc
Tapasbricka med vinångkokta fiskbitar, rotfrukter etc

Rotfrukter

  • 400 grotfrukter- blandade, t ex morot, palsternacka, svartrötter, kålrot
  • 3 krmsalt
  • 1 tsksocker
  • 1 mskrosmarinblad- färska
  • 1 mskolivolja

Fisk

  • 1 dlvitt vin- gärna matlagningsvin, eller vatten
  • 0,5 tsksalt
  • 250 gfiskgrytbitar- t ex lax, gös, marulk, kolja
  • 2 mskkoriander- hackad

Salsa

  • 0,25gurka
  • 5rädisor
  • 2salladslökar
  • 1 mskingefära- finriven, färsk
  • 1 msklime- pressad
  • 0,5 msksocker
  • 0,5 krmsalt

Gör så här

  1. Rotfrukter: Sätt ugnen på 225°. Skala och skär rotfrukterna i bitar eller stavar. Lägg dem i en ugnssäker form och blanda först med saltet, sockret och rosmarinen, sedan med oljan. Bred ut dem och rosta i mitten av ugnen ca 25 min. Rör om 1-2 gånger under tiden.

  2. Fisk: Mät och koka upp vinet och saltet i en liten kastrull. Lägg i fisken och koka på högsta värme under tättsittande lock 1-2 min, så att fisken kokas i vinets ånga som bildas. Strö över koriandern, ta grytan från plattan och låt stå under lock till serveringen.

  3. Salsa: Skär gurkan och rädisorna i små tärningar. Strimla salladslöken. Blanda gurkan, rädisorna, löken och ingefäran med limesaften i en skål. Smaka av med socker och salt.

  4. Servera rotfrukterna, fisken och salsan som tapas, på små fat.

Vad tyckte du om receptet?