Tantanmen chashu pork ramen - nudlar med fläskkarréFoto: Charlie Drevstam
(Betyg: 4,7 · 6 röster)
Ingredienser
4personer
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1 kgfläskkarré
1 satsramenbuljong- se recept
6salladslökar
0,5vitlök
60 gingefära
3,5 dlvatten
2,5 dljapansk soja
3 mskkinesisk soja
2,5 dlmirin (söt matlagningssake)
1 dlråsocker
3 mskrisvinäger
Tillbehör
1 satsäggnudlar- se recept
2 – 3pak choi- små
1 burkbambuskott- (225 g)
4salladslökar
1 dltobanjan- (kinesisk chilibönpasta)
4 – 6 mskneri gomi- (japansk sesampasta) eller tahini
4 – 6sojapicklade ägg- se recept
4 – 6 msksesamfrön- rostade och mortlade
Gör så här
Skär karrén på längden så att den blir platt och kan rullas ihop till en rulle. Bind med steksnöre runt om.
Gör ramenbuljongen enligt grundreceptet, men uteslut rev-benen och ersätt med karrén. Lägg karrén i buljongen och koka under lock ca 2 timmar.
Ansa salladslöken. Skala vitlök och ingefära. Koka ihop vatten, de båda sojasorterna, mirin, socker, vinäger, salladslök, vitlök och -ingefära i en kastrull till en marinad.
Ta upp karrén ur buljongen och lägg den i marinaden. Låt svalna och marinera i kylen över natten, ca 12 timmar.
Tillaga nudlarna enligt grundreceptet.
Värm köttet i buljongen eller i ugn.
Förväll pak soi i kokande vatten ca 2 min. Skölj bambuskotten. Ansa och strimla salladslöken.
Koka nudlarna ca 3 min.
Häll buljong i skålar och vispa i chilibönpasta och sesampasta.
Lägg nudlarna i buljongen. Toppa med pak soi, bambuskott, strimlad lök, skivat kött och ägg. Strö över sesamfrön.
Japanska tillagningssätt:
Tantanmen är en buljong blandad med fermenterad chili- och bönpasta och sesampasta. Buljongen blir mustig och får en lite tjockare konsistens av sesampastan. Chashu pork är ett japanskt tillagningssätt av grissida eller karré där köttet får bräsera i soja, mirin, socker och kryddor under lång tid i ugnen eller på spisen.