Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Detta smakrika knäckebröd kan bakas till alla högtider. Här skärs det till remsor och penslas med ägg, flingsalt och sesamfrön.
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll på vattnet och låt vätskan bli fingervarm, 37°. Häll lite av vätskan över jästen och rör tills den löst sig. Häll på resten av degvätskan och tillsätt kryddor, socker och salt.
Rör ner havregryn och mjölet, lite i taget, och blanda ordentligt. Arbeta degen smidig ca 5 min.
Jäs degen under bakduk ca 1 timme. Ta upp den på mjölad arbetsbänk och knåda den. Sätt ugnen på 250°.
Dela degen i 10 delar. Rulla dem till bullar och låt jäsa 10-15 min. Kavla ut varje bulle till tunna rektanglar, ca 20 x 30 cm, med kavel och sedan med kruskavel. Skär ut remsor, ca 3 cm breda. Lägg remsorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med ägg och strö över sesamfrön och salt.
Grädda bröden mitt i ugnen ca 8 min. Låt dem kallna på galler.