Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tagliatelle på surdeg, agretti och kärnmjölk

Tagliatelle på surdeg, agretti och kärnmjölk är en riktig restaurangrätt. Pastan som bakas med surdeg får en lite "djupare" smak, smakar helt enkelt lite mer. Rågsurdeg finns färdig i påse eller gör egen. Agretti, sjökorall och ostronört är svåra att få tag på om du inte har en välsorterad grönsakshandlare i närheten, men fråga gärna om de kan ta hem. Agretti kan bytas ut mot rå grön sparris och spenat.

Tagliatelle på surdeg, agretti och kärnmjölk
Tagliatelle på surdeg, agretti och kärnmjölk
Tagliatelle på surdeg, agretti och kärnmjölk
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 7äggulor
  • 2 mskrågsurdeg
  • 3,5 dldurumvete

Till utbakning

  • semolinamjöl- eller semolatomjöl

Tillbehör

  • 2 dlparmesan- riven, gärna vacche rosse
  • 25 gostronört
  • 25 gagretti
  • 50 gsjökorall
  • 2 msksmör
  • 2 dlkärnmjölk

Sallad

  • 200 grosésallad- välj gärna en sort som heter Treviso radichio
  • 1citron
  • 1vitlöksklyfta- liten
  • 1äggula
  • 1 tsksalt
  • 2 dlolivolja- mild
  • 2 mskvegjuice*
  • 0,5 mskhonung

Gör så här

  1. Blanda äggulor, surdeg och mjöl i en matberedare till en fast konsistens. Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylen över natten.

  2. Kavla ut degen tunt i omgångar i en pastamaskin med semolinamjöl. Kavla sedan ut tagliatelle i tagliatelleinsatsen. Låt pastan torka på en plåt i rumstemperatur med mycket semolina på plåten.

  3. Förväll örterna i lättsaltat vatten ca 2 min. Spola av med kallt vatten och låt rinna av. Strimla hälften av ostronörten, låt resten av bladen vara hela.

  4. Sallad: Riv salladen i mindre bitar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa u 2 msk saft. Skala och riv vitlöksklyftan. Vispa ihop citronskal, citronsaft, vitlök, äggula och salt. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle under kraftig vispning. Smaksätt med vegjuice och honung. Blanda salladen med 1/2 dl dressing.

  5. Koka pastan i väl saltat vatten 2–3 min. Låt pastan rinna av men spara lite av kokvattnet. Smält smöret i en sauteuse och häll i kärnmjölken. Låt koka till krämig konsistens. Lägg pastan i såsen och späd eventuellt med lite kokvatten. Ta sauteusen från spisen och tillsätt parmesanosten. Blanda i agretti, sjökorall och den strimlade ostronörten. Lägg upp på tallrikar och toppa med hela ostronörtsblad. Servera med salladen.

  6. *Verjuice är en druvmust som går bra att byta ut mot torrt vitt vin. Får du inte tag på kärnmjölk kan du blanda 1 dl crème fraiche med 1 1/2 dl mjölk och 1 msk pressad citron.

Vad tyckte du om receptet?