tillagning: 45 minuter marinering: 30 minuter Aktiv tid c:a 45 minuter
(Betyg: 4,5 · 8 röster)
Recept på tacos med misostekt abborre och svensk guacamole. Miso är fermenterade sojabönor och används flitigt i det japanska köket. Precis som smör och salt är naturliga smakförhöjare så fungerar miso i det här receptet och ger abborren en naturligt hög smak av sötma och sälta. Smaksättaren gochujang är en koreansk chilipasta.
Tacos med stekt abborre och glödhoppabrödFoto: Joel Wåreus
(Betyg: 4,5 · 8 röster)
Ingredienser
4personer
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
4 dlvetemjöl- (240 g)
3,5 dlrågsikt- (190 g)
1 tskbikarbonat
1 tsksalt
2,5 dlfilmjölk
0,5 dlljus sirap
Misostekt abborre
800 gabborrfiléer
50 gmisopasta
0,5 dlmirin- (söt vinäger)
1 dlvatten
1 mskkonc fiskfond
2 mskrapsolja
50 gsmör
2vitlöksklyftor
0,5 krukatimjan
Gochujangmajonnäs
2äggulor
2 msksenap- stark
2 mskgochujang pasta
3 dlrapsolja
1vitlöksklyfta
1 mskchampagnevinäger
0,5 tsksalt
1 krmnymald svartpeppar
Guacamole med svenska smaker
2avokador
2 mskrödlök- hackad
2 mskgräslök- hackad
2 mskdill- hackad
2 mskcitron- pressad
2vitlöksklyftor
2 krmsalt
1 krmnymald svartpeppar
Tillbehör
salladsblad
4lagrad ost- XXXX
2 tskchilirostade sesamfrön
Gör så här
Misostekt abborre: Torka av abborrfileérna. Blanda misopasta, mirin, vatten och fiskfond. Lägg abborrfileérna i marinaden och låt marinera i kylen i ca 30 min.
Gochujangmajonnäs: Blanda äggulor, senap och chilipasta i en bunke. Häll i oljan i en tunn stråle och vispa ihop tills det tjocknar. Smaka av med riven vitlök och vinäger. Krydda med salt och peppar.
Guacamole: Kärna ur avokadon och gröp ur den. Mosa fruktköttet i mortel eller mixa med stavmixer. Blanda med örter och citronsaft. Skala och riv i vitlöken. Krydda med salt och peppar.
Blanda vetemjöl, rågsikt, bikarbonat och salt. Tillsätt filmjölk och sirap och blanda snabbt ihop till en deg. Dela degen i åtta bitar. Kavla ut degbitarna till tunna bröd. Stek dem i en stekpanna över öppen eld, på grillen eller på spisen. Håll bröden varma inlindade i en handduk.
Skölj fisken hastigt med kallt vatten och torka med hushållspapper. Värm oljan i en stekpanna och lägg i filéerna. Tillsätt smör, krossade vitlöksklyftor och timjan. Sänk värmen och vänd filéerna. Ös fisken med smöret och stek tills den är genomstekt.
Lägg, fisk, majonnäs och guacamolen i bröden. Servera med salladsblad, grillade limehalvor och strö över chilirostade sesamfrön.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4,5 · 8 röster)
Så gör du hållbara fiskval: Fråga gärna efter abborre fiskad med garn i Vänern, Vättern, Hjälmaren eller Mälaren, och MSC-märkt gös fiskad med garn i Vänern, Hjälmaren eller Mälaren. Se också rekommendationerna för hållbara fiskval i WWF:s fiskguide, wwf.se/fiskguiden när det gäller dessa fiskar.