Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tacos med stekt abborre och svensk guacamole

Recept på tacos med misostekt abborre och svensk guacamole. Miso är fermenterade sojabönor och används flitigt i det japanska köket. Precis som smör och salt är naturliga smakförhöjare så fungerar miso i det här receptet och ger abborren en naturligt hög smak av sötma och sälta. Smaksättaren gochujang är en koreansk chilipasta. 

Tacos med stekt abborre och svensk guacamole
Tacos med stekt abborre och svensk guacamole
Tacos med stekt abborre och svensk guacamole
Tacos med stekt abborre och glödhoppabröd Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 3,5 dlrågsikt- (190 g)
  • 1 tskbikarbonat
  • 1 tsksalt
  • 2,5 dlfilmjölk
  • 0,5 dlljus sirap

Misostekt abborre

  • 800 gabborrfiléer
  • 50 gmisopasta
  • 0,5 dlmirin- (söt vinäger)
  • 1 dlvatten
  • 1 mskkonc fiskfond
  • 2 mskrapsolja
  • 50 gsmör
  • 2vitlöksklyftor
  • 0,5 krukatimjan

Gochujangmajonnäs

  • 2äggulor
  • 2 msksenap- stark
  • 2 mskgochujang pasta
  • 3 dlrapsolja
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 mskchampagnevinäger
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Guacamole med svenska smaker

  • 2avokador
  • 2 mskrödlök- hackad
  • 2 mskgräslök- hackad
  • 2 mskdill- hackad
  • 2 mskcitron- pressad
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 krmsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Tillbehör

  • salladsblad
  • 4lagrad ost- XXXX
  • 2 tskchilirostade sesamfrön

Gör så här

  1. Misostekt abborre: Torka av abborrfileérna. Blanda misopasta, mirin, vatten och fiskfond. Lägg abborrfileérna i marinaden och låt marinera i kylen i ca 30 min.

  2. Gochujangmajonnäs: Blanda äggulor, senap och chilipasta i en bunke. Häll i oljan i en tunn stråle och vispa ihop tills det tjocknar. Smaka av med riven vitlök och vinäger. Krydda med salt och peppar.

  3. Guacamole: Kärna ur avokadon och gröp ur den. Mosa fruktköttet i mortel eller mixa med stavmixer. Blanda med örter och citronsaft. Skala och riv i vitlöken. Krydda med salt och peppar.

  4. Blanda vetemjöl, rågsikt, bikarbonat och salt. Tillsätt filmjölk och sirap och blanda snabbt ihop till en deg. Dela degen i åtta bitar. Kavla ut degbitarna till tunna bröd. Stek dem i en stekpanna över öppen eld, på grillen eller på spisen. Håll bröden varma inlindade i en handduk.

  5. Skölj fisken hastigt med kallt vatten och torka med hushållspapper. Värm oljan i en stekpanna och lägg i filéerna. Tillsätt smör, krossade vitlöksklyftor och timjan. Sänk värmen och vänd filéerna. Ös fisken med smöret och stek tills den är genomstekt.

  6. Lägg, fisk, majonnäs och guacamolen i bröden. Servera med salladsblad, grillade limehalvor och strö över chilirostade sesamfrön.

Vad tyckte du om receptet?

Så gör du hållbara fiskval: Fråga gärna efter abborre fiskad med garn i Vänern, Vättern, Hjälmaren eller Mälaren, och MSC-märkt gös fiskad med garn i Vänern, Hjälmaren eller Mälaren. Se också rekommendationerna för hållbara fiskval i WWF:s fiskguide, wwf.se/fiskguiden när det gäller dessa fiskar.