Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Syrlig rabarberkaka med mandel

Recept på rabarberkaka. De första späda rabarberna i en syrligt god rabarberkaka är något av det bästa som finns.

Syrlig rabarberkaka med mandel
Syrlig rabarberkaka med mandel
Syrlig rabarberkaka med mandel
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 75 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlströsocker- + 2 msk
  • 1ägg
  • 1 dlturkisk yoghurt
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 0,5 dlmandelmjöl
  • 1 tskvaniljsocker
  • 0,5 tskbakpulver
  • 0,25 tskbikarbonat
  • 100 grabarber
  • 1 tskpotatismjöl
  • 0,25 tskkardemumma- stött
  • 2 mskmandelspån

Garnering

  • florsocker

Smältabarber

  • 750 grabarber
  • 25 gsmör
  • 1,5 dlströsocker
  • 3kanelstänger
  • 250 gmascarponeost
  • 2 mskflorsocker
  • 2 krmvaniljpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och 1 dl socker luftigt med elvisp. Vispa i ägget och sedan yoghurt. Blanda mjöl, mandelmjöl, vaniljsocker, bakpulver och bikarbonat och vänd ner i smeten.

  2. Ansa och skär rabarbern i 2 cm breda bitar. Blanda rabarbern med 2 msk socker, potatismjöl och kardemumma.

  3. Häll smeten i en smord avlång form, ca 1 1/2 liter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Gör en fördjupning i mitten av smeten och lägg i rabarbern. Strö över mandelspån.

  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Pudra över florsocker vid servering. Servera med smältrabarber och vaniljmascarpone.

Smältrabarber och vaniljmascarpone

  1. Sätt ugnen på 225°. Ansa rabarbern, skala den eventuellt. Skär den i 10 cm långa bitar. Lägg rabarbern i en smord ugnssäker form. Strö sockret över rabarbern och lägg på kanelstänger. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min tills rabarbern är mjuk.

  2. Smaksätt mascarponen med florsocker och vaniljpulver och servera till rabarbern.

Vad tyckte du om receptet?