Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på syrlig chokladtårta med rökig chokladmousse. En läcker tårta i vuxen smak. Hela tårtan går bra att göra klar dagen före festen. Vill du förbereda den ännu tidigare, ha bottnen gräddad och klar i frysen så behöver du bara hälla över den goda moussen inför festen.
Smörj och bröa en 24 cm form med löstagbar kant. Värm ugnen till 175°.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och kakao och rör ner det i äggsmeten. Smält smöret och rör ner det.
Häll smeten i formen och grädda kakan 25–30 minuter mitt i ugnen. Ta ut och låt den kallna.
Chokladmoussen: Rör whisky och socker tills sockret nästan löst sig och tillsätt kesellan.
Smält chokladen över vattenbad och blanda ner den.
Vispa grädden löst och blanda den i ett par omgångar med smeten.
Bred moussen i ett tjockt lager över chokladkakan som lagts tillbaka i formen. Ställ tårtan i kylen en timme eller mer. Garnera ev med blommor eller hyvlade chokladspån.