Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Syrlig äpplesorbet

Den friska sorbeten serveras med ett knaprigt smultäcke och jordgubbar.

Syrlig äpplesorbetSyrlig äpplesorbetSyrlig äpplesorbet
FOTOGRAF ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Ingredienser

  • 500 gsocker
  • 4,3 dlvatten- (430 g)
  • 60 gglykos
  • 1 kgäpplen- skalade, klyftade och urkärnade (ca 1,3 kg bruttovikt) Välj en sort äpplen som har mycket syra

  • 1äggvita

Smultäcke

  • 75 gsmör- kallt
  • 75 gsocker
  • 50 gmandel- flagad
  • 0,5 tskkardemumma- malen
  • 75 gmandelmjöl
  • 75 gvetemjöl

Gör så här

  1. Smultäcke till sorbet: Blanda alla ingredienser utom flagad mandel i en matberedare. Kör till ganska grov smuldeg. Bred ut smulorna på ett bakplåtspapper, tillsätt flagad eller hackad mandel. 3 Rosta i ugn, 175 grader, 10-15 minuter. Rör om under gräddningen, så smulorna inte bränns vid. Förvara i burk med lock tills du skall servera sorbeten.

  2. Koka upp vatten, socker och glykos i en kastrull, ej aluminium. Koka sockerlagen 3-4 minuter och låt svalna.

  3. Skala och kärna ur äpplena. Lägg i en matberedare och kör till puré.

  4. Blanda purén med avsvalnad sockerlag. Lika delar sockerlag och äpplepuré.

  5. Kör smeten i en glassmaskin, eller blanda den för hand.

  6. Frys in och rör runt i smeten varje timme, under några timmar, om du saknar glassmaskin.

  7. Vispa 1 äggvita till hårt skum i en liten skål, skålen skall kunna vändas upp och ned.

  8. När glassmeten stelnar, tillsätts och blandas 2-3 msk vispad äggvita, för att göra sorbeten luftigare. Frys in smeten, tills den skall serveras.

  9. Servera äpplesorbeten i glas, gärna martiniglas. Dekorera med smultäcke och jordgubbar

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök