Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Syrade rödbetor

Syrade rödbetor är ett gott  tillbehör som passar till det mesta. Att syra kräver att man är noggrann. Det är viktigt att händer, redskap och burkar är väl rengjorda för ett lyckat resultat. 

Syrade rödbetorSyrade rödbetorSyrade rödbetor
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 1,75 kgrödbetor
  • 1gul lök- stor
  • 500 grödkål
  • 30 gsalt- jodfritt (knappt 2 msk)

Gör så här

  1. Skala betorna och väg dem, det ska vara 1 1/4 kilo skalade. Skala löken. Riv rödbetor och lök grovt i matberedare eller på ett rivjärn. Strimla kålen fint med matberedare eller med mandolin.

  2. Blanda rödbetor, lök och kål med salt och låt stå ca 15 min så att saltet börjar dra ur vätska. Banka blandningen med knytnävarna så att vätska släpper.

  3. Fyll blandningen i burken, lite i taget och tryck till med knytnäven mellan varven. All luft ska pressas ur. När burken är full, så när som på 3 cm högst upp, ska grönsakerna ligga under ytan av vätskan som bankats ur. För att hålla kvar dem där kan man fylla en fryspåse med vatten, knyta ihop ordentligt och lägga den högst upp i burken.

  4. Sätt på locket och ställ burken på ett fat. Det kommer att bubbla och pysa över i början av processen. Låt burken stå i rumstemperatur ca 10 dagar. Kontrollera ofta att vätskan fortfarande täcker. Ser det ut att vara dåligt med vätska kan du tillsätta lite mer vätska. Koka då upp 1 liter vatten med 1 msk jodfritt salt och kyl ner. Häll på så mycket att det täcker.

  5. Ställ in burken i kylen efter 10 dagar, låt mogna ytterligare 6 veckor, gärna längre. Rödbetorna smakar bäst efter 2–3 månader.

Vad tyckte du om receptet?