Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Syra din egen kål

Att syra sin egen kål tar lite tid, men är inte svårt när man väl har lärt sig tekniken. Jäsprocessen varierar lite beroende på temperatur, men räkna med minst två veckor.

Syra din egen kål
Syra din egen kål
Syra din egen kål
PERNILLA WÄSTBERG

Ingredienser

  • 2 huvudenkål- som tillsammans väger cirka 3 1/2 kg
  • 1 lfilmjölk- eller 3 msk Molkosan (finns i hälsokostbutik)
  • salt
  • evkummin- dillkronor eller andra smaksättare som du tycker om

Gör så här

  1. Sila A-filen genom sil eller Melitta-filter. Låt den rinna av till dagen efter. Spara vasslan eller använd Molkosan som är ren mjölksyra.

  2. Skölj kålhuvudena väl och ta bort de yttre bladen. Skölj igen.

  3. Klyv kålhuvudena och ta bort mittstocken. Skiva sedan varje halva mycket fint. Dela strimlorna en gång på mitten.

  4. Diska den rostfria hinken noga.

  5. Fyll hinken med 10 cm skuren kål i taget och slå den sedan hårt med en potatisstöt till dess att saft tränger ur kålen, strö över en knapp struken tesked salt.

  6. Har du jäskruka är det nu dags att hälla över kålen i denna.

  7. Häll över vasslan eller Molkosan så att den får tränga ner i kålen.

  8. Lägg några hela kålblad överst.

  9. Koka upp vatten med lite salt (10 g per liter) och låt svalna innan du fyller på tills kålen är täckt.

  10. Värm de till jäskrukan tillhörande eller annan tyngd i ugn till 100 grader, låt svalna och lägg dem sedan på kålen.

  11. Täck med lock.

  12. Fyll vattenkanalen med vatten vilket fungerar som ett vattenlås. Denna kanal skall alltid vara fylld.

  13. Ställ i rumsvärme, lyft inte på locket.

  14. När det slutat bubbla i jäskaret efter cirka 4-5 dagar har kålen jäst färdigt.

  15. Ställ jäskrukan på en svalare plats under ett par veckor.

  16. Fördela surkålen på glasburkar som du desinficerat och ställ i kylskåp.

  17. Om du inte har en jäskruka täcker du kålen som finns i hinken med vassla/Molkosan samt kokt vatten och salt precis som i ovanstående recept.

  18. Täck kålen med smörpapper och lägg på ett fat. Sedan måste en tyngd som hettats upp i ugn i 100 grader och sedan fått svalna läggas på fatet. Knyt en ren linnehandduk över hinken.

  19. Låt stå i rumstemperatur och kontrollera en gång per dag. Förvara sedan kålen mycket svalt och ta upp den vid behov. Var noga med täckningen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök