Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Syltsnitt

Recept på saffranskakor med sylt och glasyr. Du kan välja mellan att skära längderna i generösa kakbitar eller delikata småkakor.

Syltsnitt
Syltsnitt
Syltsnitt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 0,5 påsesaffran- 0,25 g
  • 0,67 dlströsocker
  • 1 mskvatten- kokande
  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 1ägg
  • 3,5 dlvetemjöl
  • 0,5 tskbakpulver
  • 1 dlhallonsylt- fast
  • 1 dlaprikosmarmelad- fast

Vit glasyr till en kaklängd Tillagningstid: 3 minuter

  • 0,5 dlflorsocker
  • 0,51 mskvatten
  • 12 mskpistagenötkärnor- hackade (att toppa med)

Chokladglasyr till 1 kaklängd Tillagninngstid: 3 minuter

  • 0,67 dlflorsocker
  • 0,5 mskkakaopulver
  • 0,5 msksmör- rumsvarmt
  • 1 mskespresso- eller starkt kaffe
  • 12 mskhasselnötskärnor- rostade hackade (att toppa med)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Stöt saffranet med 1 tsk av sockret i en mortel. Blanda med vattnet och låt stå ca 5 minuter.

  3. Mät smöret, skuret i bitar och resten av sockret i matberedare monterad med en kniv och mixa ihop. Mixa i saffranet. Rör ner ägget. Rör i mjölet blandat med bakpulvret och kör till en deg.

  4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och rulla dem till längder, ca 30 cm långa. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Gör en längsgående fördjupning mitt i varje längd. Fyll en längd med hallonsylt och en längd med aprikosmarmelad. Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter.

  5. Ta ut och låt svalna ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.

  6. Vit glasyr: Rör ihop florsocker och vatten till en slät glasyr.

  7. Ringla den vita glasyren och strö pistagekärnorna över hallonlängden.

  8. Chokladglasyr: Rör ihop ingredienserna till en slät glasyr.

  9. Ringla chokladglasyren över aprikoslängden, garnera med hasselnötterna.

  10. Låt längderna kallna och skär varje längd efter tycke och smak i 5-10 bitar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Wolfgang Kleinschmidt

Recept från Mitt kök