Recept & styling Lena Söderström Foto Wolfgang Kleinschmidt
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på saffranskakor med sylt och glasyr. Du kan välja mellan att skära längderna i generösa kakbitar eller delikata småkakor.
Sätt ugnen på 225 grader.
Stöt saffranet med 1 tsk av sockret i en mortel. Blanda med vattnet och låt stå ca 5 minuter.
Mät smöret, skuret i bitar och resten av sockret i matberedare monterad med en kniv och mixa ihop. Mixa i saffranet. Rör ner ägget. Rör i mjölet blandat med bakpulvret och kör till en deg.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och rulla dem till längder, ca 30 cm långa. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Gör en längsgående fördjupning mitt i varje längd. Fyll en längd med hallonsylt och en längd med aprikosmarmelad. Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter.
Ta ut och låt svalna ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
Vit glasyr: Rör ihop florsocker och vatten till en slät glasyr.
Ringla den vita glasyren och strö pistagekärnorna över hallonlängden.
Chokladglasyr: Rör ihop ingredienserna till en slät glasyr.
Ringla chokladglasyren över aprikoslängden, garnera med hasselnötterna.
Låt längderna kallna och skär varje längd efter tycke och smak i 5-10 bitar.
Recept & styling Lena Söderström Foto Wolfgang Kleinschmidt
Recept från Mitt kök