Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på syltpaj med mandelfyllning. En underbar paj som får oss att drömma om kommande fikastunder i trädgården.
Snabb sylt: Koka upp bären tillsammans med syltsockret. Rör om och låt sylten koka på svag värme i 5–10 min. Skumma av om det behövs. Rör ner vaniljpulvret. Ta av kastrullen från värmen och sylten låt svalna.
Pajdeg: Lägg vetemjöl och strösocker i en bunke. Skär smöret i kuber och tillsätt det. Arbeta ihop till en smulig deg med fingertopparna eller använd en matberedare. Tillsätt ägget, lätt uppvispat, och arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt lite vatten om det behövs.
Tryck ut degen till en platta och plasta in den. Låt degen vila i kylskåp i ca 30 min.
Kavla ut degen tunt, lite större än en pajform, 22–24 cm i diameter. Klä formen med degen. Fäst kanterna på pajen med en remsa aluminiumfolie. Låt pajen stå i kylskåp i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min, låt det svalna.
Fyllning: Rör mandelmassan och det smälta smöret till en jämn smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör till en slät smet. Vänd ner vetemjölet.
Bred ut sylten jämnt i botten på pajen. Klicka ut mandelsmeten över och bred ut den slätt med en palett. Strö över mandelspån.
Grädda pajen mitt i ugnen i 25–30 min, täck den med aluminiumfolie om den får för mycket färg. Låt pajen svalna i formen. Pudra över florsocker och servera den gärna med lättvispad grädde.