Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Syltad pumpa med chili & ingefära

En smaksättning av chili och ingefära passar bra till den milda pumpan.

Syltad pumpa med chili & ingefära
Syltad pumpa med chili & ingefära
Syltad pumpa med chili & ingefära
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1 kgpumpa- ca
  • 1,5 dlättiksprit
  • 1,5 dlvatten
  • 0,5 msksalt
  • 1röd chili
  • 1lime
  • 3vitlöksklyftor
  • 2 mskingefära- hackad färsk
  • 1 mskkorianderfrön- torkade
  • 250 gströsocker- (cirka 2 ¾ dl)

Gör så här

  1. Skala och dela pumpan i bitar. Ta bort kärnorna med en sked. Skär i 2-3 centimeter stora bitar.

  2. Blanda ättikssprit, vatten och salt i en bunke. Lägg i pumpan och rör om. Lägg allt på en tallrik och låt det stå och safta sig ett dygn.

  3. Dela chilifrukten på längden och skrapa ur kärnorna. Skala limen med potatisskalare, skär bort det vita och finstrimla skalet. Pressa ur saften. Skala vitlöks­klyftorna.

  4. Häll av lagen från pumpan i en gryta. Tillsätt chili, lime, vitlöksklyftor, ingefära, korianderfrön och socker. Koka ihop några minuter tills sockret löst sig.

  5. Lägg i pumpan. Koka på svag värme under lock tills den är mjuk. Tiden beror på hur hård pumpan är, och varierar mellan 15 och 30 minuter. Känn med en provsticka.

  6. Häll över pumpan och lagen i väl rengjorda burkar. Sätt genast på lock. Låt kallna och förvara i kylen. Pumpan är färdig att äta efter cirka 3 veckor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök