Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Syltad höstsvamp med brioche

Syltad höstsvamp med brioche passa på höstens buffébord. Den sötsyrliga syltade svampen håller cirka tre veckor om du förvarar den i kylen.

Syltad höstsvamp med brioche
Syltad höstsvamp med brioche
Syltad höstsvamp med brioche
Foto: Jenny Grimsgård

Ingredienser

  • 400 gsvamp- blandad, t ex kantareller, skogschampinjoner, svart trumpetsvamp, karljohan
  • 2 dlfjällbjörksvinäger- eller sherryvinäger
  • 2 dlströsocker
  • 2 dlvatten
  • 3lagerblad
  • 5 kvistartimjan
  • 10enbär
  • 1,5 msksenapsfrön- gula
  • 2schalottenlökar

Brioche

  • 0,75 dlmjölk
  • 25 gjäst
  • 2,5 mskströsocker
  • 2 tsksalt
  • 11 dlvetemjöl- (660 g)
  • 7ägg
  • 250 gsmör- rumsvarmt

Gör så här

  1. Ansa och skär eventuellt svampen i mindre bitar. Blanda vinäger, socker, vatten, örter och kryddor i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt småputtra ca 5 min.

  2. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg svamp och lök i den varma lagen. Låt koka upp. Lägg svampen i en burk och låt kallna. Låt stå i kylen ca 12 timmar.

  3. Brioche: Blanda mjölk, jäst, socker och salt. Tillsätt mjöl och ägg och arbeta degen ca 5 min. Tillsätt smöret, i små klickar, medan degen arbetas. Blanda tills ­smeten är slät. Låt degen jäsa övertäckt ca 5 timmar.

  4. Sätt ugnen på 175°. Fördela degen i en smord form, ca 2 liter. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt det stå kvar i formen ca 5 min innan det stjälps upp på galler och får kallna. ­Servera brödet med svampen.

Vad tyckte du om receptet?