Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassisk Sverigekaka

Klassisk Sverigekaka med vaniljfyllning som gör kakan väldigt saftig. Kakan kallas även pensionärskaka.

Klassisk SverigekakaKlassisk SverigekakaKlassisk Sverigekaka

Ingredienser

  • 3ägg
  • 3 dlströsocker
  • 3 dlvetemjöl
  • 2 tskbakpulver
  • 1 dlvatten- kokhett

Fyllning

  • 1 dlmjölk
  • 125 gsmör
  • 3 mskvaniljsocker

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten tillsammans med vattnet. Rör till en slät smet.

  2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen 30–40 min. Låt kallna.

  3. Fyllning: Koka ihop mjölk och smör. Tillsätt vaniljsockret och rör om tills sockret har smält. Skär kakan i två bottnar. Fördela fyllningen på bottnarnas smuligaste sidor.

  4. Lägg den ena bottnen på den andra, fyllning mot fyllning. Täck kakan med plastfolie. Låt kakan stå i kylen till nästa dag.

  5. Garnera kakan med florsocker vid servering.

Vad tyckte du om receptet?