Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Klassisk Sverigekaka med vaniljfyllning som gör kakan väldigt saftig. Kakan kallas även pensionärskaka.
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten tillsammans med vattnet. Rör till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen 30–40 min. Låt kallna.
Fyllning: Koka ihop mjölk och smör. Tillsätt vaniljsockret och rör om tills sockret har smält. Skär kakan i två bottnar. Fördela fyllningen på bottnarnas smuligaste sidor.
Lägg den ena bottnen på den andra, fyllning mot fyllning. Täck kakan med plastfolie. Låt kakan stå i kylen till nästa dag.
Garnera kakan med florsocker vid servering.