Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Köttbullar med potatismos – recept

Köttbullar med smak av skånsk senap serverad med lent potatismos och klassiska tillbehör.

Köttbullar med potatismos – receptKöttbullar med potatismos – receptKöttbullar med potatismos – recept
Foto: Ulrika Pousette

Svenska köttbullar

  • 500 gnötfärs
  • 1gul lök
  • 1 msksmör- + 2 msk
  • 2 mskskånsk senap- grov
  • 1 dlvispgrädde
  • 0,5 dlströbröd
  • 1ägg
  • 1,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 krmkryddpeppar- mald

Potatismos

  • 1 kgmjölig potatis
  • 2 dlmjölk
  • 1 dlvispgrädde
  • 50 gsmör
  • 2 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • ättiksgurka
  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör.

  2. Blanda lök, senap, grädde, ägg och ströbröd i en bunke. Låt svälla ca 5 min.

  3. Tillsätt färsen och blanda till en jämn färssmet. Krydda med salt, peppar och kryddpeppar.

  4. Rulla färsen till små köttbullar och stek runtom i 2 msk smör ca 10 min.

  5. Servera köttbullarna med mos, ättiksgurka och rårörda lingon.

Vad tyckte du om receptet?

Potatismos:

1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.

2. Häll av och stöt potatisen med potatisstöt tillsammans med mjölk, grädde och smör.

3. Vispa till ett slätt mos med elvisp. Krydda med salt och peppar.

 

Riktigt god gräddsås att servera till köttbullarna:

Läs mer:

6 hippas husmansrätter som trendar just nu