Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Caesarsallad med västerbottensostdressing

Recept på en lite svensk variant på den populära caesarsalladen. Här serveras salladen med hemgjord dressing med bland annat nässlor, västerbottensost och givetvis, sardeller.

Caesarsallad med västerbottensostdressingCaesarsallad med västerbottensostdressingCaesarsallad med västerbottensostdressing
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 gromansallad- eller cosmopolitansallad 
  • 2 pktbacon- tärnat (à 140 g)
  • 200 glantbröd
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 mskolivolja
  • 1 krmsalt
  • 1rödlök

Dressing, ca 4 dl

  • 1ägg
  • 1vitlöksklyfta
  • 5sardeller
  • 1 dlnässlor- förvällda, eller spenat, väl urkramade (100 g färsk) 
  • 50 gvästerbottensost
  • 2 dlrapsolja
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Garnering

  • 50 gvästerbottensost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Låt det rinna av på hushållspapper.

  2. Skär bort kanterna på brödet och skär brödet i tärningar. Skala och pressa över vitlöken. Ringla över olja och strö på salt. Blanda om. Lägg krutongerna på en plåt och rosta mitt i ugnen i cirka 12 minuter tills krutongerna fått fin färg. Rör då och då. Ta ut och låt svalna.

  3. Dressing: Skala vitlöken. Lägg ägg, vitlök, sardeller, ost och nässlor i en mixerskål. Häll på oljan så att den lägger sig på toppen. Sätt ner stavmixern i botten på bägaren. Starta och dra den långsamt nerifrån och upp. Smaka av med vinäger och krydda med salt och peppar.

  4. Skala och strimla löken. Riv salladen i bitar och blanda med hälften av dressingen. Lägg upp salladen på ett fat, varvat med bacon, krutonger och lök. Hyvla över ost och servera med resten av dressingen.

Vad tyckte du om receptet?

 Läs mer:

Höj matlagningen med citron – recept och tips

10 rätter som passar perfekt i matlådan