Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svartvinbärskaka med färskostfrosting

Svartvinbärskaka med färskostfrosting är en saftig sockerkaka som får god smak av svarta vinbär och en ­krämig frosting med vinbärssylt.

Svartvinbärskaka med färskostfrosting
Svartvinbärskaka med färskostfrosting
Svartvinbärskaka med färskostfrosting
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 3ägg
  • 2,5 dlströsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 75 gsmör
  • 1 dlmjölk
  • 1,5 dlsvarta vinbär
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 2 tskbakpulver
  • 1 krmsalt

Topping

  • 1,5 dlsvarta vinbär
  • 0,5 dlsyltsocker
  • 1 tskvatten
  • 0,5citron
  • 100 gfärskost- naturell
  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlflorsocker

Garnering

  • 200 gkörsbär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret. Rör ner mjölk och bär. Låt svalna.

  2. Rör ner mjölkblandningen i äggsmeten. Sikta i mjöl, bak­pulver och salt. Rör snabbt ihop till en jämn smet.

  3. Häll smeten i en smord och ­bröad form, ca 2 liter. Grädda mitt i ugnen ca 35 min. Låt svalna.

  4. Topping: Koka ihop vinbär, socker och vatten ca 5 min till en kompott. Låt kallna.

  5. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa ihop färskost, smör, socker och citronskal. Vänd försiktigt i svartvinbärskompotten.

  6. Bred frostingen på kakan och garnera med körsbär.

Vad tyckte du om receptet?