Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på svartvinbärsglass med friterad äppelpaj. Spännande smakkombination där äppelpaj friteras och serveras med syrlig svartvinbärsglass.
Mixa vinbär och 1/2 dl socker. Passera bären genom en tät sil.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg vaniljfrön och -stång i en kastrull och häll på grädde och mjölk. Tillsätt vinbärspuré och farinsocker. Värm blandningen.
Vispa äggulor och 1/2 dl socker fluffigt. Häll ner i gräddblandningen under omrörning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och tillsätt bärpurén. Värm under omrörning till 85°. Ta upp och smält gelatinbladet i smeten. Låt kallna. Frys glassmeten i en glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant).
Äppelpaj: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet.
Stek äppelbitarna i 2 msk smör tillsammans med citronskalet. Sänk värmen något och tillsätt äppelmos, farinsocker och sirap. Rör om och sjud 1–2 min.
Blanda ihop strösocker och pektin och blanda ner i äppelfyllningen. Låt svalna.
Tina filodegen enligt anvisning på förpackningen. Smält 100 g smör.
Skär degarken i rutor, ca 18 x 18 cm, och klicka på fyllning. Rulla ihop från hörn till hörn på snedden och vik in kanterna på mitten. Pensla med smält smör. Gör om samma moment två gånger med nya degark så att det blir tre lager.
Hetta upp oljan till 170°. Fritera äppelpajerna i omgångar runt om ca 2 min. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper. Servera genast med glassen.