Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svartvinbärsgelé med portvin

Recept på svartvinbärsgelé med portvin. Gott till söndagsstek och köttbullar. Man kan byta ut sockret mot gelésocker multi, uteslut då pektinet. Plocka bär till gelé i början av säsongen då de innehåller mer pektin.

Svartvinbärsgelé med portvin
Svartvinbärsgelé med portvin
Svartvinbärsgelé med portvin
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1 lsvarta vinbär
  • 0,5 dlvatten
  • 1 tskenbär- stötta
  • 1 dlportvin- rött
  • 5 dlströsocker
  • 1 tskcitronsyra
  • 1 flaskapektin- (180 ml)

Gör så här

  1. Koka upp bären med vattnet och sjud ca 5 min. Sila bären. Mät till 4 dl saft. Häll den i en kastrull och blanda i enbär och portvin. Tillsätt sockret, lite i taget, och koka ca 5 min.

  2. Blanda ner citronsyra och pektin i saften. Koka upp och sjud 2–3 min. Gör geléprovet. Häll upp i väl rengjorda burkar och sätt på lock. Håller ca 3 månader i kyl eller sval.

Vad tyckte du om receptet?