Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svartvinbärscheesecake med hasselnötsbotten

En frisk och lätt syrlig cheesecake med yoghurt, vanilj och svarta vinbär. Går bra att frysa in. Låt den tina ett par timmar i kylen före servering.

Svartvinbärscheesecake med hasselnötsbotten
Svartvinbärscheesecake med hasselnötsbotten
Svartvinbärscheesecake med hasselnötsbotten
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Botten

  • smör- till formen
  • 2ägg
  • 0,75 dlkokossocker
  • 100 ghasselnötsmjöl- eller fint mixade hasselnötter

Svartvinbärskompott

  • 1gelatinblad
  • 3 dlsvarta vinbär
  • 0,5 dlvatten
  • 0,5 dlhonung- flytande

Fyllning

  • 5gelatinblad
  • 2ägg
  • 1 dlhonung- flytande
  • 400 gfärskost
  • 2 dlgrekisk yoghurt
  • 0,5 tskvaniljpulver

Till garnering

  • vinbär- svarta och röda

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smörj en springform med löstagbar botten, cirka 20 centimeter i diameter, med smör. Lägg ett bakplåtspapper i botten på formen.

  3. Vispa ihop ägg och kokossocker, vänd i hasselnötsmjölet och häll upp smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i cirka 15-20 minuter, tills kakan är genom gräddad. Ta ut den från ugnen och låt den svalna.

  4. Svartvinbärskompott: Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter.

  5. Lägg vinbären i en kastrull, häll på vattnet och honungen. Koka upp och sjud ett par minuter. Dra av från värmen.

  6. Lyft upp gelatinbladet ur vattnet och lägg ner det i den varma kompotten. Rör om tills gelatinet smält.

  7. Fyllning: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i cirka 5-10 minuter.

  8. Separera äggen, vispa upp äggulorna och honungen.

  9. Vispa ihop färskosten, yoghurten och vaniljpulvret. Vispa ner äggulesmeten i färskostblandningen.

  10. Vispa upp äggvitorna separat till ett fast skum och vänd ner den, vispa till en slät smet.

  11. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem på svag värme i en kastrull. Dra av från plattan, vänd ner lite av smeten i kastrullen och rör om hastigt, häll sedan ner allt i cheesecakesmeten och vispa ihop.

  12. Häll upp lite av smeten i formen och varva med lite svartvinbärskompott. Dra ett ringlande mönster i smeten med en gaffel eller sked så att det blir marmorerade mönster i ytan. Upprepa detta ytterligare ett par gånger tills formen är fylld. Ställ in cheesecaken i kylen, cirka 6 timmar eller sätt den i frysen tills den stelnat, det tar ett par timmar.

  13. Servering: Garnera cheesecaken med bär.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök