Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svartrötter med kanel, kardemumma och prästost

Svartrötter är goda till både fisk och kött och som vegoalternativ eller tillägg på julbordet. Rätten håller bra, så den går fint att göra i förväg.

Svartrötter med kanel, kardemumma och prästost
Svartrötter med kanel, kardemumma och prästost
Svartrötter med kanel, kardemumma och prästost
Svartrötter med kanel, kardemumma och prästost Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 12svartrötter
  • 1citron- skivad

Marinad

  • 1,5 dlvitt vin- torrt
  • 1 dlvatten
  • 1kanelstång
  • 1stjärnanis
  • 1 tskfranska örter- – herbes de provence – rosmarin, mejram, timjan, kyndel
  • 2schalottenlökar- finhackade
  • 1citron- rivet skal från
  • 3 mskcitronsaft
  • 1vitlöksklyfta- pressad
  • 1 tsksalt
  • 1 krmvitpeppar- nymalen
  • 0,5 tskströsocker
  • 0,5 tskkardemumma- finstött
  • 1 dlolivolja- gärna med citronarom

Garnering

  • 90 gprästost- lagrad
  • 3 mskpinjenötter- rostade

Gör så här

  1. Skala svartrötterna, skär dem i jämnlånga bitar och lägg dem efter hand i vatten med skivad citron så mörknar de inte.

  2. Koka dem i lättsaltat vatten 3–4 minuter. Ta upp, spola kallt och lägg dem på ett fat med kant.

  3. Koka ihop marinaden på vin, vatten, kanel och stjärnanis och franska örter tills hälften återstår.

  4. Dra av från värmen och tillsätt hackad schalottenlök, citronskal och pressad saft, vitlök, salt, peppar, socker och kardemumman. Vispa slutligen ner olivoljan i en tunn stråle.

  5. Häll marinaden över svartrötterna och låt dem stå några  timmar eller över natt. Servera dem överströdda med hyvlad prästost och rostade pinjenötter.

Vad tyckte du om receptet?