Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svart rissallad med rostade rödbetor och saffransstekt halloumi

Färgstark sallad med söta betor, svart ris och julkryddad halloumi med saffran. Svart ris går bra att byta ut mot rött ris eller andra gryn om man hellre föredrar.

Svart rissallad med rostade rödbetor och saffransstekt halloumi
Svart rissallad med rostade rödbetor och saffransstekt halloumi
Svart rissallad med rostade rödbetor och saffransstekt halloumi
Foto: Helén Pe/Expressen Lifestyle

Ingredienser

  • 2 dlsvart ris
  • 1 kgrödbetor- färska, gärna ekologiska
  • 2 mskolivolja- + 2 msk
  • 0,5 tsksalt- + 2 krm + 1 krm
  • 1 krmnymald svartpeppar
  • 12 krukorörter- t ex gräslök och persilja
  • 2,5 mskbalsamvinäger
  • 1 mskpesto- piccante (Zeta)
  • 2 dlgrekisk yoghurt- eller turkisk yoghurt
  • 400 ghalloumakiost
  • 1 pktsaffran- (0,5 g)
  • 150 gsalladsmix

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°.  Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. 

  2. Skala och skär rödbetorna i större tärningar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och blanda med 2 msk olja, 1/2 tsk salt och peppar. Rosta mitt i ugnen i ca 25 min tills betorna är mjuka och har fått lite färg.

  3. Repa och hacka örterna. Blanda riset med rödbetor, örter, vinäger och 2 krm salt.

  4. Blanda pesto piccante, yoghurt och 1 krm salt.

  5. Tärna halloumakin och lägg den i en skål. Strö över saffran och blanda med 2 msk olja. Stek tärningarna i en stekpanna tills de fått fin färg.

  6. Lägg upp sallad, ris och rödbetor på ett fat. Toppa med halloumaki och servera med pestoröran.

Vad tyckte du om receptet?