Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svart risotto med rödbetsschips

Recept på svart risotto med rödbetsschips. Svart ris har en fyllig och nötig smak. Dess svarta färg behålls under kokningen vilket ger en vacker risotto.

Svart risotto med rödbetsschips
Svart risotto med rödbetsschips
Svart risotto med rödbetsschips
Foto: Lisa Björner / BMB

Ingredienser

  • 3 dlsvart ris
  • 5 dlvatten
  • 1hönsbuljongtärning- eller grönsaksbuljongtärning
  • 1schalottenlök
  • 2 mskolivolja
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 2 dlparmesanost- riven
  • 0,75 tsksalt
  • 0,5 krmnymald svartpeppar
  • 1 msksmör

Rödbetschips

  • 300 grödbetor
  • 5 dlfrityrolja
  • 1 tskflingsalt

Garnering

  • olivolja
  • kryddgrönt
  • parmesanost- riven

Gör så här

  1. Rödbetschips: Skrubba rödbetorna noga i ljummet vatten. Skiva dem florstunt på en mandolin, i matberedare eller med en vass osthyvel. Hetta upp oljan i en gryta till 180°. Fritera rödbetsskivorna i omgångar tills de får lite färg och är krispiga. Låt rinna av på hushållspapper. Strö över flingsalt.

  2. Koka upp vatten och buljongtärning. Skala och finhacka löken. Fräs löken i olja i en kastrull 2–3 min. Tillsätt ris, buljong och vin och låt sjuda under lock 45–50 min. Tiden kan variera beroende på vilket sorts ris som används. Riset ska vara mjukt men med lite tuggmotstånd.

  3. Blanda ner parmesan i riset och rör om tills osten har smält. Krydda med salt och peppar och rör i smör.

  4. Lägg risotton på tallrikar och ringla över lite olja. Garnera med rödbetschips, kryddgrönt och parmesan.

Vad tyckte du om receptet?