Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svart bönsoppa  

Mättande svart bönsoppa med inspiration från Sydamerika. Använd grönsaksbuljong och toppa med hårdstekt svamp i stället för bacon om du vill göra den vegetarisk.

Svart bönsoppa  
Svart bönsoppa  
Svart bönsoppa  
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 2gula lökar
  • 2selleristjälkar
  • 3morötter
  • 0,5röd chili- t ex spansk peppar
  • 3 burkarsvarta bönor- (à 410 g)
  • 1 förpbacon- tärnat (150 g)
  • 1 msksmör
  • 1 tskspiskummin- mald
  • 5 dlvatten
  • 2 mskkycklingfond- konc
  • 2,5 tskvitvinsvinäger
  • 1 tskfarinsocker
  • 0,5 tsksalt

Garnering

  • 250 gkörsbärstomater- gärna i olika färger
  • 1 krukakoriander

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Ansa och finstrimla sellerin. Skala och tärna morötterna. Kärna ur och finhacka chilin.

  2. Skölj av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Mixa 1/3 av bönorna till en puré med mixerstav.

  3. Stek bacontärningarna i smör i en gryta. Tillsätt lök, selleri, morötter, chili och spiskummin. Fräs ca 3 min. Tillsätt vatten, fond, bönor och bönpuré. Låt sjuda under lock ca 10 min.

  4. Smaksätt soppan med vinäger och socker. Krydda med salt.

  5. Halvera tomaterna. Repa korianderbladen. Toppa soppan med tomater och koriander.

Vad tyckte du om receptet?