Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Svamppaté med morötter, valnötter och picklade kantareller. En vegetarisk paté som är ett matigt alternativ på julbordet för de som vill äta mer grönt. Skivorna går även utmärkt att steka i smör och serveras varma.
Picklad svamp: Stek svampen i en torr, het panna tills vätskan kokat bort. Skala och skiva löken. Varva svamp och lök i en väl rengjord burk.
Koka upp ättika, socker, vatten och salt. Häll lagen över svampen så att den täcker helt. Låt svalna utan lock. Stäng locket och förvara i kyl 1 dygn före servering.
Sätt ugnen på 225°. Skala och skär moroten i ca 1 cm stora bitar. Skala och finhacka löken. Lägg morot och lök på en plåt. Blanda med 2 msk olja, örtkrydda, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min tills morötter och lök fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
Sänk ugnstemperaturen till 175°. Grovhacka svampen och fräs den i 2 msk olja i het stekpanna tills vätskan är borta och svampen fått fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt.
Häll bort vätskan från kikärterna och skölj dem i kallt vatten. Mixa kikärterna med hälften av de stekta rotfrukterna till en slät smet.
Hacka aprikoser, valnötter och persilja och rör ner i mixet. Tillsätt ströbröd, ägg, fond och 1 tsk salt och blanda jämnt. Rör i resterande rotfrukter och den stekta svampen.
Klä en avlång form, ca 1 1/2 liter, med bakplåtspapper. Fördela smeten jämnt i formen. Grädda patén mitt i ugnen ca 1 timme. Låt kallna.
Strö svampen över patén och garnera med persilja.