Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svamppaj med smak av sherry

Här har vi gräddat pajen på en vanlig plåt med ca 1 1/2 cm hög kant. Servera pajen direkt ur långpannan eller skär den i bitar. Pajen går bra att frysa in. Tina den sedan långsamt i kylen.

Svamppaj med smak av sherry
Svamppaj med smak av sherry
Svamppaj med smak av sherry

Pajdeg

  • 6 dlvetemjöl
  • 250 gsmör
  • 0,5 dlvatten- kallt

Fyllning

  • 2purjolökar
  • 500 gkantareller- färska
  • 600 gskogschampinjoner- färska
  • 2 msksmör
  • 2,5 tsksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald
  • 0,5 dltorr sherry
  • 4ägg- stora
  • 4 dlmjölk
  • 4 dlbrännvinsost- riven

Gör så här

  1. Pajdeg: Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa.

  2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.

  3. Tryck ut den i en långpanna 40x35 cm. Nagga med en gaffel.

  4. Låt pajskalet vila i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.

  5. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen ca 15 min.

  6. Fyllning: Ansa, skölj och finstrimla purjolöken. Skär den stora svampen i mindre bitar. Stek svampen i smör i en stekpanna 3-4 minuter.

  7. Rör ner purjolöken och fortsätt steka tills den är mjuk. Krydda med 2 tsk salt och peppar. Blanda ner sherry. Lägg svampröran i pajskalet.

  8. Vispa ihop ägg, mjölk, ost och 1/2 tsk salt. Häll det över svampen och purjolöken. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min.

Vad tyckte du om receptet?