Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svamplasagne med spenat och getost

Svamplasagne med spenat och getost är krämig och god. Här går det fint att blanda olika svampar. Välj vad du gillar bäst!

Svamplasagne med spenat och getost
Svamplasagne med spenat och getost
Svamplasagne med spenat och getost
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 500 gblandsvamp- rensad, t ex kantareller, karljohan, skogschampinjoner
  • 500 gspenat- färsk
  • 25 gsmör- + 25 g
  • 2 krmsalt- + 2 krm
  • 1 krmsvartpeppar- nymald, + 1 krm
  • 1gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 12lasagneplattor
  • 200 gvästerbottensost- riven

Bechamelsås

  • 50 gsmör
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 1 lmjölk
  • 1 krmmuskot- riven
  • 200 gchèvreost
  • 2 mskhonung- flytande
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Topping

  • 50 gspenat- färsk
  • 1 dlvalnötter- rostade
  • 2 mskpersilja- finhackad

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet, sänk värmen och häll i lite av mjölken. Vispa tills blandningen blir slät. Häll i resten av mjölken under vispning. Tillsätt muskoten, sjud på låg värme under omrörning 4–5 min, tills såsen tjocknar. Smula i chèvreosten och rör tills den smält. Tillsätt honungen och krydda med salt och peppar.

  2. Sätt ugnen på 200°. Fräs spenaten hastigt i 25 g smör. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.

  3. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Lägg den i en torr och het stekpanna och fräs tills det mesta av vätskan kokat in. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg 25 g smör i stekpannan och tillsätt lök och vitlök. Fräs ca 3 min. Krydda med salt och peppar.

  4. Varva lasagneplattor, spenat, svamp, ost och bechamelsås i en ugnssäker form, börja och avsluta med sås. Grädda mitt i ugnen ca 30 min.

  5. Ta ut lasagnen och toppa med spenatblad, rostade valnötter och persilja. Servera med sallad.

Vad tyckte du om receptet?