Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Hemgjord gnocchi är magiskt gott! Här får den smak av höstens goda svamp och toppas med brynt smör och parmesan.
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i ca 20 min. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av och svalna något. Pressa potatisen genom en purépress direkt på mjölad arbetsbänk.
Stöt den torkade karljohansvampen i en mortel till ett mjöl. Blanda potatisen med svampmjöl och salt. Tillsätt durumvetemjöl och vetemjöl och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
Dela degen i fyra bitar och rulla dem till fingertjocka längder. Skär rullarna i 2 cm långa bitar. Tryck med tummen och dra försiktigt degen mot dig, över ovansidan på en gaffel, så att gnocchin blir snäckformad.
Koka gnocchi i rikligt med lättsaltat vatten i en gryta i omgångar, tills de flyter upp i ca 3 min. Ta upp dem med hålslev.
Tillbehör: Ansa och skiva svampen. Stek den i 2 msk smör och olja i en het stekpanna tills svampen fått fin färg. Krydda med salt. Bryn 150 g smör i en kastrull tills den fått en nötaktig doft och färg. Skumma smöret.
Lägg upp den nykokta svampgnocchin i djupa tallrikar och toppa med stekt svamp. Servera med brynt smör och hyvlad parmesanost. Garnera med persilja.