Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svampgnocchi med brynt smör

Hemgjord gnocchi är magiskt gott! Här får den smak av höstens goda svamp och toppas med brynt smör och parmesan. 

Svampgnocchi med brynt smör
Svampgnocchi med brynt smör
Svampgnocchi med brynt smör
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 700 gmandelpotatis- eller annan mjölig potatis
  • 2 mskkarljohansvamp- torkad
  • 2 tsksalt
  • 1,5 dldurumvetemjöl
  • 1 dlvetemjöl

Tillbehör

  • 300 gkarljohansvamp
  • 2 msksmör- + 150 g
  • 2 mskrapsolja
  • 2 krmsalt
  • 0,5 dlparmesanost- hyvlad

Garnering

  • persilja

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i ca 20 min. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av och svalna något. Pressa potatisen genom en purépress direkt på mjölad arbetsbänk. 

  2. Stöt den torkade karljohansvampen i en mortel till ett mjöl. Blanda potatisen med svampmjöl och salt. Tillsätt durumvetemjöl och vetemjöl och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.

  3. Dela degen i fyra bitar och rulla dem till fingertjocka längder. Skär rullarna i 2 cm långa bitar. Tryck med tummen och dra försiktigt degen mot dig, över ovansidan på en gaffel, så att gnocchin blir snäckformad.

  4. Koka gnocchi i rikligt med lättsaltat vatten i en gryta i omgångar, tills de flyter upp i ca 3 min. Ta upp dem med hålslev.

  5. Tillbehör: Ansa och skiva svampen. Stek den i 2 msk smör och olja i en het stekpanna tills svampen fått fin färg. Krydda med salt. Bryn 150 g smör i en kastrull tills den fått en nötaktig doft och färg. Skumma smöret.

  6. Lägg upp den nykokta svampgnocchin i djupa tallrikar och toppa med stekt svamp. Servera med brynt smör och hyvlad parmesanost. Garnera med persilja.

Vad tyckte du om receptet?