Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Svampfyllda kycklingbröst med krämig sås är festlig fredagsmat. Välj ekologisk kyckling eller majskycklingbröst med skinnet kvar. Svampsmaken kommer från färdig svampcrème, antingen Zetas tryffelcrème eller Garants tapenade fungi.
Sätt ugnen på 225° och gärna varmluft. Halvera, kärna ur och skala butternutpumpan. Skär den i tärningar. Ansa och skär fänkålen i tärningar. Kärna ur och skär äpplet i tärningar. Blanda tärningarna med 2 msk olja, timjan, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar på en plåt med bakplåtspapper. Rosta grönsakstärningarna mitt i ugnen tills de fått lite färg, ca 20 min.
Lägg 1 msk svampcrème vardera under skinnet på kycklingbrösten. Krydda dem på båda sidor med 1 tsk salt och 2 krm peppar.
Bryn kycklingbrösten på båda sidor i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg över i en ugnssäker form och stek klart i ugnen under plåten med grönsakstärningarna. De är klara när innertemperaturen visar 70°.
Sås: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Bryn löken i stekpannan ca 1 minut. Häll på vermouth, grädde, vatten och kycklingfond. Koka samman 5–10 min tills såsen är simmig. Red eventuellt av med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Sila upp såsen i en såskanna.
Fördela grönsakstärningarna på varma tallrikar. Dela kycklingbrösten längs med och lägg på grönsakerna. Strö över gräslök och servera med såsen.