Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sushi-tacos - recept på festliga tacos med sushi

Recept på sushi-tacos. Lägg upp ris, sushi su, kålrots-gari, toppingar och tillbehör i små skålar och låt var och en rulla ihop sin strut.

Sushi-tacos - recept på festliga tacos med sushiSushi-tacos - recept på festliga tacos med sushiSushi-tacos - recept på festliga tacos med sushi
Foto: Petter Bäcklund

Ingredienser

  • 4 dlrundkornigt ris
  • 3 dlvatten

Sushi su

  • 0,5 dlrisvinäger
  • 1 mskströsocker
  • 1 tsksalt

Kålrotsgari

  • 125 gvatten
  • 125 grisvinäger
  • 90 gströsocker
  • 2 gsalt
  • 80 gingefära- riven
  • 200 gkålrot- svensk ekologisk

Tillbehör och topping

  • 1majskolv- eller 1 burk majs (160 g)
  • 1 mskrapsolja- + 0,5 msk
  • 2 krmsalt- + 2 krm
  • 500 gräkor- färskor
  • 400 glaxfilé- MSC-märkt
  • 2salladslökar
  • 2gemsallad
  • 200 grödkål
  • 50 gsvamp- t ex enoki, shimeji, ostronskivling eller shiitake
  • 1 msksmör
  • 16noriark
  • 1 dlkewpiemajonnäs- (se recept på friterade ostron) eller vanlig majonnäs
  • 30 gwasabi
  • 0,5 dljapansk soja
  • 0,5 dlsesamfrön- rostade eller furikake
  • 20 gmynta

Gör så här

  1. Kålrotsgari: Koka upp vatten, risvinäger, socker och salt tills socker och salt lösts upp. Tillsätt ingefära.

  2. Skala och hyvla kålroten tunt med hjälp av en mandolin och lägg i en glasburk med tätslutande lock. Häll över ingefärslagen, stäng locket och låt det marinera ca 20 min. Ställ kålrotsgarin i -kylen.

  3. Sushi su: Värm vinäger, socker och salt i en kastrull. Låt svalna

  4. Skölj riset 4–5 gånger i kallt vatten. Låt sedan riset stå och dra i kallt vatten ca 30 min.

  5. Lägg riset i en kastrull och häll på vattnet. Täck kastrullen med plastfolie så att det täcker ordentligt runt kanterna och sätt på ett lock. Koka upp och koka på hög värme ca 1 minut. Sänk värmen till lägsta temperatur. Sjud riset ca 20 min. Stäng av värmen och låt riset vila ca 10 min.

  6. Lägg riset i en plastbunke och blanda försiktigt med ca 1/2 dl

    sushi su med en slickepott så att riskornen separerar från varandra, men sedan klibbar riset ihop igen efter någon minut.

  7. Sätt på ugnen på 180°. Skär bort majskornen från kolven eller låt burkmajs rinna av. Lägg majsen på en plåt med bakplåtspapper. -Ringla på 1 msk olja och strö över 2 krm salt. Rosta majsen mitt i -ugnen ca 30 min.

  8. Skala räkorna. Skär laxen i tunna skivor. Finstrimla salladslöken. Plocka salladen i enskilda blad. Finstrimla rödkålen och lägg den i kallt vatten.

  9. Stek svampen i smör och 1/2 msk olja. Krydda med 2 krm salt.

  10. Klipp noriarken på hälften. Häll av vattnet från rödkålen och lägg upp allt i skålar. Fyll noriarket med ris, majonnäs, wasabi och valfri topping. Rulla ihop noriarket till en strut och -toppa med soja,  sesamfrön eller furikake och mynta.

Vad tyckte du om receptet?