Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Surkålspaj

En god pajbit som passar både till förrätt eller huvudrätt (4 portioner som huvudrätt, 8 portioner som förrätt). Använd surkål i  pajen tillsammans med god ost och kummin.

Surkålspaj
Surkålspaj
Surkålspaj
PERNILLA WÄSTBERG

Pajdeg

  • 3 dlvetemjöl- gärna fullkorn
  • 125 gsmör
  • 1 tsksalt
  • 23 mskvatten
  • smör- till formen

Fyllning

  • 300 gsurkål- som du gjort själv eller från burk
  • 150 gsidfläsk- skivat och tärnat, rökt
  • 1 mskkummin
  • smör
  • 150 ggruyereost

Äggstanning

  • 2 dlmjölk
  • 1 dlvispgrädde
  • 2ägg
  • salt- & kummin

Gör så här

  1. Blanda mjöl, smör och salt i en skål.

  2. Tillsätt iskallt vatten.

  3. Låt degen vila 1 timme i kylskåp. Tryck sedan ut den jämnt i en form som mäter 27 cm.

  4. Stek fläsket.

  5. Blanda ner surkål och kummin och låt värmen stå på tills vätskan dunstat.

  6. Fördela massan i formen. Strö över osten. Grädda sedan pajen i 220 grader varm ugn i cirka 10 minuter.

  7. Ta ut formen och häll över oststanningen och sätt in formen ytterligare 20 minuter. Täck eventuellt med aluminium­folie om den blir för brun.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök