Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Att göra egen surkål tar några veckor, men den sköter sig i stort sett själv.
Skölj, ansa och klyv kålhuvudena. Skär bort mittstocken. Strimla kålen i matberedare lite i taget.
Lägg den första omgången i en rostfri bunke och strö på lite av saltet. Stöt och pressa kålen kraftigt så att den vätskar sig. Häll på lite av dofilusen.
Fortsätt med resten av kålen ovanpå den andra i samma bunke. Avsluta med dofilus. Kontrollera att vätskan sipprar upp när du pressar lätt på kålen.
Täck kålen med ett smörpapper. Lägg en uppochnedvänd tallrik på smörpapperet och ovanpå tallriken en tyngd (t ex ett vattenfyllt litermått). Låt kålen stå i rumstemperatur 4-5 dagar. Kontrollera att vätskan täcker kålen och ställ sedan kålen på svalare plats under ca 2 veckor. Kolla då och då att vätskan inte dunstat. Fyll på med kokt, kallt saltat vatten om det behövs (ca 1 msk grovt salt till 5 dl vatten).