Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Surdegspizza, scrocchiarella, med potatis och löjrom, som gräddas på en baksten (eller plåt) i het ugn. Förbered och räkna med lång jästid för pizzadegen. Men det är det värt, den blir smakrik och väldigt god.
Deg: Blanda surdeg, vatten, lantvetemjöl och salt, till en smidig deg i köksmaskin, i cirka 10 minuter. Plasta bunken. Låt den jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur, i cirka 6 timmar.
Skölj och skiva oskalad potatis i 4 mm tjocka skivor på mandolin. Förkoka skivorna i 2 minuter i lättsaltat vatten. Spola snabbt av dem med kallt vatten i ett durkslag och låt dem rinna av.
Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar, som formas till runda bullar. Låt dem vila 20 minuter. Forma degbollarna, en i taget, till jämnstora pizzor med en tjockare kant runt om. Lägg dem på bakplåtspapper om det känns tryggare att få pizzorna i ugnen.
Förgrädda pizzabottnarna på den heta bakstenen i mitten av ugnen, i cirka 5 minuter.
Fyllning: Smaksätt crème fraichen med rivet citronskal. Bred på crème fraiche, fördela Västerbottensost och förkokt skivad potatis. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter, tills de får fin färg.
Toppa med löjrom, klippt gräslök och ruccola innan servering.