Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Surdegspizza med potatis och löjrom

Surdegspizza, scrocchiarella, med potatis och löjrom, som gräddas på en baksten (eller plåt) i het ugn. Förbered och räkna med lång jästid för pizzadegen. Men det är det värt, den blir smakrik och väldigt god.

Surdegspizza med potatis och löjrom
Surdegspizza med potatis och löjrom
Surdegspizza med potatis och löjrom
Foto: Thomas Carlén

Pizzadeg

  • 2 dlvetesurdeg
  • 5 dlvatten
  • 13 dllantvetemjöl- ekologiskt och stenmalet (ca 800 g)
  • 1 mskhavssalt

Fyllning

  • 2 dlcrème fraiche
  • 0,5citron- rivet skal
  • 4 dlvästerbottensost
  • 350 gpotatis- Amandine

Till servering

  • 100 glöjrom- eller 200 g kallrökt lax, strimlad
  • gräslök
  • rucola

Gör så här

  1. Deg: Blanda surdeg, vatten, lantvetemjöl och salt, till en smidig deg i köksmaskin, i cirka 10 minuter. Plasta bunken. Låt den jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur, i cirka 6 timmar.

  2. Skölj och skiva oskalad potatis i 4 mm tjocka skivor på mandolin. Förkoka skivorna i 2 minuter i lättsaltat vatten. Spola snabbt av dem med kallt vatten i ett durkslag och låt dem rinna av.

  3. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.

  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar, som formas till runda bullar. Låt dem vila 20 minuter. Forma degbollarna, en i taget, till jämnstora pizzor med en tjockare kant runt om. Lägg dem på bakplåtspapper om det känns tryggare att få pizzorna i ugnen.

  5. Förgrädda pizzabottnarna på den heta bakstenen i mitten av ugnen, i cirka 5 minuter.

  6. Fyllning: Smaksätt crème fraichen med rivet citronskal. Bred på crème fraiche, fördela Västerbottensost och förkokt skivad potatis. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter, tills de får fin färg.

  7. Toppa med löjrom, klippt gräslök och ruccola innan servering.

Vad tyckte du om receptet?