Recept till surdegsbröd och steg för steg-guide hur du bakar det. Att baka surdegsbröd gör man med alla sinnen, men det är inget för den som har bråttom. Belöningen efter flera dagar är ett bröd i proffsklass med mycket smak.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2 dlvatten- ljummet
1,75 dlrågmjöl- eller vetemjöl fint eller grovt
Grundsurdeg, dag 3
2 dlvatten- ljummet
3 dlrågmjöl- eller vetemjöl
Ljust surdegsbröd, fördeg
2 mskvetemjöl- + 2 msk
2 mskvatten- + 2 msk
2 mskgrundsurdeg (se recept ovan)- + 2 msk
Ljust surdegsbröd, bröddeg
1 stfördeg från dag 1
3 dlvatten- ljummet
7 dlvetemjöl- (420 g), gärna special och stenmalet
5 – 10 gjäst- eventuellt
1 tsksalt
Grundsurdeg
Dag 1: Blanda vatten och mjöl i en burk med lock. Ställ den mörkt och rumsvarmt 3 dygn. Rör gärna om i burken några gånger under tiden.
Dag 3:Fyll på med vatten och mjöl, låt stå på samma sätt tills degen börjar bubbla. Det brukar ta cirka 3-4 dygn.
Gör så här
Räkna med två dygn för att få till ett fint surdegsbröd. De långa jästiderna gör att brödet utvecklar sin smak och får fin luftighet vid gräddning.
Blanda 2 msk vatten med 2 msk vetemjöl och 2 msk grundsurdeg i en skål. Täck med plast och låt stå ca 12 timmar. Tillsätt samma mängd mjöl, vatten och surdeg, täck med plast och låt stå ytterligare 12 timmar.
Foto: Ulrika Pousette
grundsurdeg-recept
Blanda fördegen med vatten i en degbunke. Tillsätt mjöl lite i taget, spara 1 1/2–2 dl till utbakningen. Arbeta degen hela tiden, antingen för hand eller i maskin, så att den blir slät och lite seg. Degen ska vara lös. Täck med plast eller bakduk och jäs degen i rumstemperatur ca 3 timmar. Om den verkar jäsa dåligt efter den tiden, blanda i jäst och salt (annars bara salt) och låt jäsa tills degen blir pösig och fin.
Foto: Ulrika Pousette
bröddeg-surdeg
Stjälp ut den jästa degen på ett väl mjölad arbetsbänk. Knåda den inte utan dra och vik in kanterna runt om flera gånger. Tillsätt mer mjöl om det är klibbigt. Degen ska kännas pösig och lite seg. Forma ett bröd och lägg i en avlång brödform med bakplåtspapper i. Täck med bakduk och låt den jäsa ca 1 timme.
Foto: Ulrika Pousette
utbakning-surdeg
Sätt ugnen på 250°. Gör några snitt på det jästa brödets ovansida.
Foto: Ulrika Pousette
surdeg-ugn
Ställ i nedre delen av ugnen och släng in några isbitar i botten. Stäng ugnsluckan snabbt. Grädda ca 15 min och sänk därefter värmen till 200° och grädda ytterligare 15–20 min. Ta upp brödet ur formen och låt svalna på galler.
Foto: Ulrika Pousette
surdegsbröd-recept2
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 304 röster)
Grundsurdeg
• För att kunna baka surdegsbröd behövs en grundsurdeg som man tar lite av, ungefär som från ett jästpaket. Fast en grundsurdeg måste pysslas om för att överleva och producera jästkulturen.
• En grundsurdeg som sköts om kan man ha i flera år till sina brödbak. Friska upp den med nytt mjöl och vatten 1–2 gånger i veckan och alltid innan den ska användas. Du kan göra surdegen på råg eller vetemjöl.
• När surdegen bubblar och doftar friskt och syrligt kan du ta några matskedar av den för att baka. Förvara grundsurdegen i kylen och ta fram den 1 dygn före varje bakning och ställ rumsvarmt. Liva upp den med några matskedar mjöl + vatten så den vaknar och börjar bubbla igen.
• För att få fart på grundsurdegen kan man även tillsätta lite rivet äpple eller honung från början.
Charlotte Jenkinson, matredaktör:
” Jag har bakat mycket med surdeg – och de blir olika varje gång, trots att jag gör det nästan på samma sätt. Variationen gör det spännande – vad blir det den här gången då?”