Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Surdegsbröd smaksatt med rödbetor

Det här brödet kan bakas både med och utan rödbetor. Skär rejäla skivor och toppa med pulled pork och en god sås.

Surdegsbröd smaksatt med rödbetorSurdegsbröd smaksatt med rödbetorSurdegsbröd smaksatt med rödbetor
Wolfgang Kleinschmidt

Vetesurdeg Dag 1

  • 1 dlvatten- ljummet
  • 0,5 dlvetemjöl
  • 0,5 dlrågmjöl- fint

Dag 2

  • 1 dlvatten- ljummet
  • 0,5 dlvetemjöl
  • 0,5 dlrågmjöl- fint

Dag 3

  • 1 dlvatten- ljummet
  • 0,5 dlvetemjöl
  • 0,5 dlrågmjöl- fint

Fördeg

  • 150 gsurdegen- (från ovan)
  • 200 gvatten
  • 150 gvetemjöl special- (med hög proteinhalt)
  • 100 grågmjöl- fint
  • 3 mskrapsolja

Deg

  • fördegen- (se ovan)
  • 600 gvatten- kallt
  • 1 kgvetemjöl special- (med hög proteinhalt)
  • 20 gjäst- eventuellt (kan uteslutas om du har optimala jäsförhållanden hemma)
  • 1 dlmjöl- eventuellt
  • 40 ghavssalt

Smaksättning

  • 3 medelstorarödbetor- skalade och rårivna

Gör så här

  1. Dag 1: blanda alla ingredienser i en glasburk, sätt plastfolie över låt det vara lite öppet så att det kommer i lite luft eller sätt på ett lock på glänt. Låt stå i rumstemperatur över natten

  2. Dag 2: Upprepa proceduren: rör ner ytterligare 1 dl ljummet vatten, 1⁄2 dl vetemjöl, 1⁄2 dl rågmjöl. Låt stå på samma sätt som dag 1 över natten.

  3. Dag 3: Upprepa samma procedur ytterligare en gång.

  4. Dag 4: Surdegen är färdig att börja baka med.

  5. Fördeg: blanda vetesurdeg, vatten, vetemjöl och rågmjöl till en deg. Arbeta degen smidig i 5-6 minuter. Häll upp oljan i en stor bunke och flytta över degen till bunken. Sätt plastfilm över och låt den jäsa till dubbel storlek i 6-8 timmar.

  6. Deg: blanda fördegen med vatten, vetemjöl och jäst. Arbeta degen i 8-10 minuter, tillsätt salt och arbeta degen ytterligare 5 minuter, degen ska vara lös men hanterbar. Låt degen jäsa i 2 timmar under en bakduk.

  7. Flytta över degen till ett lätt mjölat bakbord. Vill du smaksätta brödet så platta ut degen något och lägg på de rivna rödbetorna. Arbeta in rödbetorna i degen.

  8. dela degen i tre bitar. Forma till tre avlånga eller runda bitar och lägg två på en plåt med bakplåtspapper och den sista på en egen plåt. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 11⁄2 - 2 timmar (bäst blir bröden om de får jäsa i mjölade avlånga eller runda jäskorgar).

  9. Sätt ugnen på 250 grader. Spraya lite vatten i ugnen med en blomspruta och sätt in en plåt i taget (om inte båda får plats). Sänk temperaturen till 200 grader efter fem minuter och grädda ytterligare i 25-30 minuter. Brödet är färdigt när det har en innertemperatur på 98 grader. Kontrollera gärna med en digital termometer.

  10. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök