Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Surdegsbröd poilâne

Ett surdegsbröd av typen Poilâne, men originalreceptet är förstås hemligt. 

Surdegsbröd poilâneSurdegsbröd poilâneSurdegsbröd poilâne
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

 • 5 dlvatten
 • 200 grågsurdeg
 • 3 dlfint rågmjöl- (150 g)
 • 9,5 dlvetemjöl- stenmalet eller lantvetemjöl (570 g)
 • 1 mskhavssalt

Gör så här

 1. Dag 1: Blanda ihop alla ingredienser utom salt i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Arbeta degen på låg hastighet i ca 3 min. Öka hastigheten och arbeta i ytterligare ca 5 min. Tillsätt saltet och arbeta i ca 5 min till. Lägg degen i en oljad plastlåda. Täck degen med lock och låt degen vila i ca 1 1/2 tim. Vik ihop degen och jäs den i ytterligare ca 1 1/2 tim. 

 2. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela den i två bitar och forma dem till runda limpor. Mjöla en handduk och lägg bröden på duken med skarven upp. Täck dem med bakduk och låt dem jäsa i ca 2 tim. Täck bröden med plastfolie och ställ in dem i kylen. Låt dem stå över natten.

 3. Dag 2: Vänd upp bröden på en plåt med skarven nedåt. Snitta dem och låt dem vila i ca 10 min.

 4. Sätt in en baksten eller en plåt mitt i ugnen och en långpanna

  i botten av ugnen. Sätt ugnen

  på 275°.

 5. Skjutsa över bröden på bakstenen eller plåten. Sänk ugnsvärmen till 210° och lägg två isbitar i långpannan i botten av ugnen. Grädda bröden i ca 35 min till en inner­temperatur på 98°. Öppna ugns­luckan och släpp ut ånga när det är ca 5 min kvar av gräddningstiden. Låt dem svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Poilâne

Pain Poilâne är uppkallat efter den världsberömda bagaren Lionel Poilâne och hans far Pierre-Léon Poilâne, som i början av 1930-talet startade ett bageri på 8 Rue du Cherche-Midi i Paris. Där bakade han sitt eget surdegsbröd som kom att kallas pain Poilâne. När hans son Lionel började arbeta i bageriet på 50-talet öppnade de tillsammans fler bagerier i Paris, och ryktet om det goda surdegsbrödet spreds över världen. Numera har de flesta hantverksbagerier i Paris sin egen variant på Poilâne-brödet. År 2002 omkom Lionel och hans fru i en helikopterkrasch i havet utanför Bretagne och hans dotter Apollonia tog över företaget.