Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Surdegsbröd med råg och chiafrön

Recept på surdegsbröd med chiafrön. Så lyckas med surdegsbröd hemma.

Surdegsbröd med råg och chiafrön
Surdegsbröd med råg och chiafrön
Surdegsbröd med råg och chiafrön
Så lyckas du med surdegsbröd hemma.

Surdegsbröd med råg och chiafrön

  • 1 dlgrovt rågmjöl- (385g) + 0,5 dl + 5,5 dl
  • 0,75 dlvatten- + 2 msk + 6 dl
  • 1 tskhonung- + 3 msk
  • 15 gjäst
  • 1,5 msksalt
  • 2 dlhel råg
  • 0,75 dlchiafrön
  • 12 dlvetemjöl

Pensling

  • vatten

Garnering

  • 2 mskchiafrön

Gör så här

  1. Blanda 1 dl rågmjöl, 3/4 dl vatten och 1 tsk honung i en skål.  Täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur 2 dygn.

  2. Blanda ner 1/2 dl rågmjöl och 2 msk vatten och låt stå ytterligare 1 dygn.

  3. Värm 6 dl vatten till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, 3 msk honung och surdeg. Rör i den hela rågen, chiafrön, 5 1/2 dl rågmjöl och vetemjöl.

  4. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt ca 1 1/2 timme.

  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Forma dem till släta limpor som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare ca 1 1/2 timme.

  6. Sätt ugnen på 250 grader. Skär snitt i bröden. Pensla med vatten och strö över chiafrön. Sätt in plåten med bröden i nedre delen av ugnen. Släng in 1 dl vatten i botten på ugnen och sänk ugnsvärmen till 200 grader. Grädda 40–45 min. Låt bröden kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?