Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Surdegsbröd med choklad

Ett extra mustigt surdegsbröd med smak av choklad. För snabbare jäsning, (3–4 timmar), kan du tillsätta lite mer jäst till degen.

Surdegsbröd med chokladSurdegsbröd med chokladSurdegsbröd med choklad
Foto: Åsa Swanberg

Dag 1, fördeg

  • 1,25 dlvatten
  • 2 dlvetemjöl
  • 2 gjäst

Dag 2, deg

  • 5 gjäst
  • 2 dlvetemjöl
  • 2 gjäst

Dag 2, deg

  • 5 gjäst
  • 2,5 dlvatten
  • 6 dlvetemjöl
  • 1 dlrågmjöl
  • 1 mskkakao
  • 2 tsksalt
  • 75 gmörk choklad

Gör så här

  1. Dag 1, fördeg: Vispa ihop ingre­dienserna i en bunke. Täck över

    den med plastfolie och låt fördegen stå i rumstemperatur över natten. ­Degen är färdig när den blivit ­dubbelt så stor och precis börjat sjunka ihop i mitten.

  2. Dag 2, deg: Blanda fördegen med jäst, vatten, vetemjöl, rågmjöl och kakao i en bunke tillhörande en köksassistent. Arbeta degen i ca 10 min. Tillsätt salt och arbeta degen i ytterligare 5 min. Arbeta till sist in hackad choklad. Täck degbunken med plastfolie och låt degen vila

    i 1 timme. Stöt eller vik ihop degen och låt den sedan vila i ytterligare

    1 timme.

  3. Dela degen i två delar. Forma dem till runda limpor och lägg

    dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Täck bröden med en bakduk och låt dem jäsa

    i ca 2 tim.

  4. Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in bröden mitt i ugnen och spraya in lite vatten i ugnen. Sänk ugnsvärmen till 225 grader och grädda bröden i 30–35 min, tills de har en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden så blir skorpan krispigare.

Vad tyckte du om receptet?