Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ett extra mustigt surdegsbröd med smak av choklad. För snabbare jäsning, (3–4 timmar), kan du tillsätta lite mer jäst till degen.
Dag 1, fördeg: Vispa ihop ingredienserna i en bunke. Täck över
den med plastfolie och låt fördegen stå i rumstemperatur över natten. Degen är färdig när den blivit dubbelt så stor och precis börjat sjunka ihop i mitten.
Dag 2, deg: Blanda fördegen med jäst, vatten, vetemjöl, rågmjöl och kakao i en bunke tillhörande en köksassistent. Arbeta degen i ca 10 min. Tillsätt salt och arbeta degen i ytterligare 5 min. Arbeta till sist in hackad choklad. Täck degbunken med plastfolie och låt degen vila
i 1 timme. Stöt eller vik ihop degen och låt den sedan vila i ytterligare
1 timme.
Dela degen i två delar. Forma dem till runda limpor och lägg
dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Täck bröden med en bakduk och låt dem jäsa
i ca 2 tim.
Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in bröden mitt i ugnen och spraya in lite vatten i ugnen. Sänk ugnsvärmen till 225 grader och grädda bröden i 30–35 min, tills de har en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden så blir skorpan krispigare.