Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sunday Roast – söndagsstek med Yorkshirepudding

Recept på ugnsbakad saftig biff med Yorkshirepudding, vispad crème fraiche, rostad potatis och grönsaker. Servera gärna med en god chutney – köpt eller hemgjord!

Sunday Roast – söndagsstek med Yorkshirepudding
Sunday Roast – söndagsstek med Yorkshirepudding
Sunday Roast – söndagsstek med Yorkshirepudding
Recept på Sunday Roast – söndagsstek med Yorkshirepudding. Foto: Lina Eriksson

Stekt potatis

  • 1 kgpotatis
  • 2 msksmör
  • 1 mskrapsolja
  • 1 tsksalt

Biff

  • 800 gutskuren biff- (gärna med fettkappa)
  • 1 tsksalt- + 2 krm
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 msksmör- + 2 msk
  • 1gul lök
  • 1 dlvatten
  • 1 dlöl- eller porter
  • 2 mskhonung- flytande
  • 1 mskkonc kalvfond
  • 1 mskvetemjöl

Yorkshirepudding

  • 1schalottenlök
  • 200 gchampinjoner
  • 1 msksmör- + 4 msk
  • 1 tsktimjan- hackad
  • 0,5 tsksalt- + 1 tsk
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 4ägg
  • 3 dlmjölk
  • 2,5 dlvetemjöl

Vispad crème fraiche

  • 2 dlcrème fraiche
  • 3 mskpepparrot- finriven
  • 1 mskengelsk senap (colmans)

Grönsaker

  • 0,5blomkålshuvud- (600 g)
  • 200 gsavojkål
  • 2 msksmör
  • 0,5 tsksalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.

    Låt rinna av och svalna.

  2. Krydda köttet med 1 tsk salt och svartpeppar. Bryn det runt om i 1 msk smör i en stekpanna. Lägg köttet i en ugnssäker form. Skala och skär löken i klyftor. Lägg den bredvid köttet. Stek köttet mitt i ugnen till 56–58° innertemperatur, beräkna ca 1 1/2 timme. Lägg köttet på ett fat och låt det vila utan aluminiumfolie. Höj ugnstemperaturen till 225°.

  3. Vispa ur formen med vattnet och häll över lök och sky i en kastrull. Tillsätt öl, honung och fond. Låt koka ca 5 min. Mixa slätt med mixerstav och sila över i en ren kastrull. Blanda mjölet med lite kallt vatten. Låt skyn koka upp och vispa i mjölredningen. Låt koka 2–3 min. Smaka av med 2 krm salt och vispa i 2 msk smör.

  4. Pudding: Skala och finhacka löken. Ansa och skär svampen i små bitar. Fräs lök och svamp i 1 msk smör i en stekpanna. Krydda med timjan, 1/2 tsk salt och peppar. Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl och 1 tsk salt. Lägg 1/2 msk smör i åtta hål i en muffinspanna. Häll i äggsmeten och fördela svampfräset i varje form. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

  5. Vispad crème fraiche: Vispa crème fraichen med elvisp till en fast kräm. Blanda i pepparrot och senap.

  6. Grönsaker: Bryt blomkålen i mindre buketter. Skär savojkålen i breda strimlor. Koka blomkålsbuketterna i saltat vatten i en kastrull ca 4 min. Lägg i savojkålen och låt koka ytterligare ca 1 minut. Låt grönsakerna rinna av och lägg dem i kallt vatten.

  7. Potatis: Skär potatisen i bitar. Stek den i smör och olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Salta.

  8. Grönsaker: Smält smöret i en kastrull och värm grönsakerna. Krydda med salt.

  9. Skär köttet i skivor och servera med sås, Yorkshirepudding, vispad crème fraiche, potatis och grönsaker.

Vad tyckte du om receptet?