Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Osöt sufflé för alla whiskyälskare. Gillar du rökig whisky så prova med det.
Glass: Snitta och skrapa fröna ur vaniljstången. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång med de utskrapade fröna i en kastrull. Vispa äggulor och socker fluffigt. Ta upp vaniljstången och häll den varma gräddmjölken över gulorna i en jämn stråle. Vispa under tiden.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under kraftig vispning till 85 grader, tills smeten börjar tjockna. Ta kastrullen från värmen och låt kallna. Låt gärna glassmassan stå i kylen och mogna ca 12 timmar.
Sila smeten och tillsätt whiskyn. Frys smeten i glassmaskin. Lägg glassen i en bunke och ställ i frysen 1–2 timmar.
Sufflé: Sätt ugnen på 200 grader. Hacka chokladen. Blanda kakao och socker. Smörj suffléformar. Strö i kakaoblandningen. Smält choklad och smör tillsammans med mjölken. Vispa i mjölet. Dela äggen och rör ner äggulorna i chokladsmeten. Vispa äggvitorna till fast skum. Rör ner whiskyn i smeten och vänd i äggvitorna.
Fördela smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen 15–20 min. Öppna inte ugnsluckan under tiden. Pudra kakao över suffléerna och servera genast med glassen till.